Miesten sururyhmä

14.8.14

Miesten sururyhmä rakentuu
puutöiden ympärille

Oulun kansalaisopistossa alkaa syksyllä pelkästään miehille tarkoitettu sururyhmä. Kuoleman kautta läheisensä menettäneet miehet tekevät puutöitä ja puhuvat kokemuksistaan, jos siltä tuntuu.

Miehen väitetään säntäävän surua pakoon. Kärjekästä väitettä voisi tukea se tosiasia, että perinteisissä seurakuntien sururyhmissä miehiä on harvakseltaan.
Tuiran kappalainen Juha Valppu tietää tämän.
– Pöydän ympärillä istuminen ja tuntojen purkaminen sanoiksi on monelle miehelle ylivoimaisen vaikeaa, hän sanoo.

JOTTA suru ei jäisi miehen sisälle, Valppu ideoi yhdessä diakoniatyöntekijän Riku-Matti Järven kanssa kuoleman kautta läheisensä menettäneille miehille tarkoitetun sururyhmän, jossa tehdään puutöitä. Järvi työskentelee Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa.
– Surua ja menetystä voi käsitellä monilla tavoin. Miehille on usein luontaista työstää surua käytännön tekemisen, vaikkapa puutöiden kautta, miehet tuumivat.
Heistä tuntui luonnolliselta pyytää harvinaislaatuisen kurssin yhteistyökumppaniksi Oulun kansalaisopistoa. Opistolla on valmiiksi tilat puutöitä varten, työkalut ja ammattitaitoinen ohjaaja, muotoilija Kalle Rankka.
Valppu ja Järvi kertovat, että puutöiden lisäksi ryhmässä on mahdollisuus jutteluun ja omien ajatusten purkamiseen.
– Osallistujat valitsevat käsiteltävät aiheet. Jos kenellekään ei ole puhuttavaa, sitten tehdään vain puutöitä. Tuppisuuna saa olla, Valppu sanoo.

KURSSIN aikana toteutettava puutyö valitaan opettajan ehdotuksista tai oman toiveen mukaan. Aiempaa kokemusta puutöistä ei tarvita.
Järvi ei ole kuullut, että vastaavanlaista ryhmää olisi aiemmin järjestetty muualla.
Kurssi järjestetään 10.9.–26.11. keskiviikkoisin kello 18–21 Oulun kansalaistopiston puutyöluokassa, Kaarretie 14.
Kurssista antavat lisätietoja Juha Valppu, p. 044 316 1423, juha.valppu@evl.fi ja Riku-Matti Järvi, p. 040 515 7315, riku-matti.jarvi@evl.fi.
Tietoa löytyy myös internetistä, www.opistopalvelut.fi/oulunkansalaisopisto.

Artikkeli on osa lehteä 26/2014