Saadaanko Ouluun uusia ehdokaslistoja?

15.8.14

Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa on vuosien ajan ollut pääsääntöisesti kolmenlaisia ehdokaslistoja: puolueiden, kirkon aktiivijäsenten ja herätysliikkeiden.
   Esimerkiksi Oulussa on ollut vanhoillislestadiolaisten lista Kristillisten perusarvojen puolesta, herätysliike- ja lähetysaktiivien Toimivat seurakuntalaiset, keskustan ja kokoomuksen listat, sekä eri puolue- ja järjestötaustoista tulevien yhteislista Elävä seurakunta – lähellä ihmistä (Esli).
   Seurakuntavaalien ehdokkuudesta kiinnostuneet saavat tietoa jo perustetuista ryhmistä omasta seurakunnastaan. Oulun osalta lisätietoja löytyy osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/seurakuntavaalit.

Keskusta ja kokoomus
yhteiselle listalle

Pientä uudistusta listoihin Oulun osalta on jo tulossa, sillä keskusta ja kokoomus asettavat vaaleihin yhteislistan nimeltä Katse. Nykyisessä valtuustossa on 11 keskustan ja kokoomuksen edustajaa.
   Aivan uusista listoista ei toistaiseksi ole tietoa.
   – Olisi piristysruiske, jos vaaleihin saataisiin joku tai joitakin uusia ehdokaslistoja, Henri Kylén toteaa. Hän edustaa Oulun hiippakuntaa Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmässä Navissa.
   Kylén ei kauhistele ajatusta, että ehdokaslista eläisi vain yhden vaalikauden.
   Edellisissä vaaleissa seksuaalista tasa-arvoa ajavalla Tulkaa kaikki -liikkeellä oli ehdokaslistoja esimerkiksi pääkaupunkiseudun seurakunnissa. Ouluun sellaista ei kuitenkaan perustettu.
   – Tulkaa kaikki -liikkeen lista tuskin keräisi täällä tarpeeksi ääniä ehdokkaiden läpimenoon.
   Ehdokaslista voisi kuitenkin muodostua jonkin tietyn teeman, päämäärän tai vaikka paikallisuuden ympärille.
   Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan, Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelän mukaan olisi mielenkiintoista nähdä yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkivissä vaikkapa kiiminkiläisten ehdokkaiden yhteinen lista.
   – Kirkon organisaation muuttuessa voidaan mennä enemmän tähän suuntaan, hän pohtii.
   Niemelän mukaan Oulussa haetaan laajenemisen myötä uutta kulttuuria ja uusia kombinaatioita.
   – On mielenkiintoista nähdä, voisiko oma seurakunta olla puoluetaustaa tai herätysliikettä isompi tekijä.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 26/2014