Merikosken yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset tytöt osallistuvat sunnuntaina vapaaehtoisina avustajina Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan. Oikealla heidän kanssaan peukuttavat Liisa Kaarela

Kävelemälläkin voi auttaa kehitysmaiden naisia

14.9.14

Kävelemälläkin voi auttaa kehitysmaiden naisia

Sunnuntaina paistaa aurinko, uskovat Kreetta Alatalo, Liisa Kaarela ja Päivi Korkee. Nämä Naisten pankin oululaisaktiivit ovat järjestämässä tulevalle pyhälle Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaa, jonka keskipisteenä on Ravintola Rauhalan piha Ainolan puiston kupeessa.
   Oulussa ei olla ainoita, jotka kävelevät sunnuntaina 14.9. hyvän asian puolesta. Tapahtuma järjestetään samaan aikaan 26 paikkakunnalla.
   Puoliltapäivin alkavan kävelyn aluksi muun muassa jumpataan lämmittelyksi lauluryhmä Amanin afrikkalaisten rytmien säestämänä. 3,5 ja 5 kilometrin mittaisille reiteille, jotka kulkevat Hupisaarten ja Tuiran puoleisen rannan kautta Kuusisaareen ja takaisin, lähdetään puoli yhden aikaan.
   – Nämähän ovat Oulun kauneimpia maisemia, Alatalo, Kaarela ja Korkee tuumivat.
Kävelyn jälkeen voi Rauhalan naapurissa sijaitsevan Ravintola Tuban patiolla tutustua Naisten pankin materiaaleihin ja tehdä ostoksia korukirppiksellä.

Naisten pankki
auttaa ruohonjuuritasolla

– Naisten pankin toiminnassa on parasta se, että auttaminen tapahtuu ruohonjuuritasolla. Toimintaa voisi kuvata sanoilla kaksi naista ja kassalipas puun alla, toteavat Alatalo ja Kaarela.
   Toiminta onkin ollut tehokasta, sillä seitsemän vuoden aikana pienlainojen ja ammattikoulutuksen avulla on autettu 15 000 naista ympäri maailman.
   Naisten pankin verkoston aktiiveista suurin osa on keski-ikäisiä naisia, mutta yhä enemmän mukaan tulee myös miehiä ja mikä tärkeintä – nuoria. Sunnuntaina auttamassa on maahanmuuttajanaisia sekä Merikosken yläkoulun yhdeksäsluokkalaisia.
   – Tässä Osallistuva nuori -valinnaisaineen ryhmässä kaikki ovat sattumalta tyttöjä, kasiluokan ryhmässä on poikiakin, nauraa opettaja Miina Rasivirta.
   Edellisvuonna valinnaisryhmäläiset ovat tutustuneet päiväkotiin, kierrätyskeskukseen ja osallistuneet hyväntekeväisyystapahtumiin.
   Tälle vuodelle on suunnitelmissa myös vierailuja vanhainkotiin yhdessä musiikkiluokkalaisten kanssa.

Lahjoittaa voi
ilman kävelyäkin

Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan voi tulla joko yksin, perheen kanssa tai ryhmässä ja haastaa myös kaverit mukaan. Ilmoittautua ei tarvitse, mutta sen ja lahjoituksen voi tehdä suoraan osoitteessa www.naistenpankki.fi/kavely.
   Valtakunnallisena tavoitteena on kerätä kehitysmaiden naisille 2 100 ammattia.
   Tapahtuman yhteydessä voi lahjoittaa esimerkiksi 30 euron arvoisen Ammatin, jolla yksi nainen pääsee kestävän toimeentulon alkuun tai 50 euron arvoisen Yrittäjyyskoulutuksen. Sen avulla yksi nainen saa eväät menestyvän liiketoiminnan harjoittamiseen.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 29/2014