Elsi Salovaara: On synti olla ottamatta onkeensa

26.11.14

On synti olla ottamatta onkeensa

Maan tunnetuin pappismies, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo kävi naurattamassa väkeä viime viikolla Oulussa. Kun joukko pappeja, nuorisotyöntekijöitä, diakoneja ja luottamushenkilöitä on koolla kirkkosalissa puhumassa evankelioimisesta, se ei kuulosta hauskalta.
   Meno oli kuitenkin jotain aivan muuta. Se, että sain tehtäväkseni seurata keskusteluja aamupäivän ajan, ei ollutkaan juttukeikka, josta saa etsimällä etsiä jutunaihetta, vaan koko viikon kohokohta.
   Kirkkoneuvos Pekka Huokunan lämmittelemälle yleisölle Laajasalo totesi heti alkuun kirkon olevan aivan liikaa kaavoihinsa kangistunut. ”Joskus tuntuu, että meidänkin seurakunnassa olisi helpompaa saada läpi viisiyhteinen Jumala kuin muuttaa torstain hartausaikaa!”, hän heitti.
   Helsingistä löytyy seurakunta, jossa jäsenmäärä on laskenut kolmessakymmenessä vuodessa 90 prosentista 57 prosenttiin. Missä syy? Laajasalo ei maininnut tässä kohtaa tuttua listaa syistä: yhteiskunnan maallistuminen, kirkollisverosta säästäminen, vapaa-ajattelijoiden kampanjat.
   Sen sijaan hän totesi: ”Kuka uskaltaisi sanoa kirkkoherralle, että syy on sinussa?”
   Tässä vaiheessa nauroivat kaikki, jopa yleisössä istuvat kirkkoherrat.
Laajasalon alustuksen otsikkona oli Rohkaisevia viestejä ajassamme. Ilmeisesti mainosmiehiltä oppia saaneena hän kiteytti sanomansa kolmeen teesiin: totuudellisuus, kiinnostus ihmisistä ja tekeminen.
   Ne johtavat siihen, että yhä useampi löytää jonkinlaisen sitoutumisen kokemuksen kirkkoon.
    ”Jos emme puhu Jumalasta, meitä pidetään vitsinä. On uskottava itse omaan asiaansa. Ja Jeesuksen tavoin on mentävä niiden 99 kadonneen lampaan luo, eikä hoidettava suhdetta vain siihen yhteen. Kirkossa on liikaa lammas lampaan nuuskimista.”
   Tekemisestä Laajasalo antoi esimerkkilaskelman. ”Jos meillä Kallion seurakunnassa jokainen työntekijä soittaisi päivässä 20 puhelua seurakuntalaisille ja kysyisi, mitä kuuluu, tavoittaisimme henkilökohtaisesti kaikki seurakuntalaiset alle sadassa päivässä.”
   Jää nähtäväksi, kuinka monessa seurakunnassa linjat ovat kuumina ensi vuonna.
ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 40/2014