Kuva: Jussi Laitinen

Hylätyt äänet vähennettävissä

19.11.14

Äänestäminen seurakuntayhtymissä aiheuttaa runsaasti hylättyjä ääniä seurakuntavaaleissa.
Oulun hiippakunnan kirkolliskokousedustajilla on monia ideoita ongelman helpottumiseksi. Äänestyskoppiin yksi lippu kerrallaan, he vinkkaavat.

Yli 8 000 hylättyä ääntä seurakuntavaaleissa aiheuttaa päänvaivaa kirkon päättäjille. Oulun hiippakunnan kirkolliskokousedustajilla on ideoita, miten äänestämistä voitaisiin helpottaa Oulun kaltaisissa seurakuntayhtymissä.
   – Äänestyslippuun voitaisiin laittaa kaksi ympyrää ja toisen viereen isolla teksti kirkkovaltuustoon ja toisen viereen merkintä seurakuntaneuvostoon, Janne Kaisanlahti Kemijärveltä kehittelee ratkaisua vaalitavan yksinkertaistamiseksi.
   Seurakuntayhtymässä äänestäjä saa äänestyskoppiin mukaansa kaksi lappua. Toisella niistä hän äänestää henkilöä kirkkovaltuustoon ja toisella seurakuntaneuvostoon.

Yksi äänestyslippu
kerrallaan

Oululaisedustaja Antero Aakko peräsi vaalien selkeyttämistä marraskuun alussa kirkolliskokouksen syysistunnossa.
   Aakko itse kehittelisi kahden vaalin ideaa. Ensimmäisessä äänestyksessä valittaisiin henkilö kirkkovaltuustoon, ja vasta sitten äänestäjälle annettaisiin äänestyslippu seurakuntaneuvoston vaaliin.
   – Valtuustoon äänestetäisiin eri äänestyskopissa kuin seurakuntaneuvostoon, Aakko suunnittelee.
   Myös kokkolalainen Juhani Paananen pitäisi hyvänä, jos äänestyspaikalla voisi olla koppeineen ja uurnineen kaksi eri äänestysketjua. Äänestäjä kulkee ne peräkkäin läpi siten, että ensimmäisen ketjun vaalivirkailija antaa toisen äänestyslipun vasta sitten, kun ensimmäinen äänestys on hoidettu.
   Iiläinen Antti Savela uskoo, että äänestämistä helpottaisi, jos henkilöllä, joka on ehdokkaana sekä seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon, olisi molemmissa vaaleissa sama numero.

Hyvä tiedotus
parantaa tilannetta

Oululaisen kirkolliskokousedustaja Katariina Pitkäsen mielestä kirkossa tulisi erityisesti keskustella, olisiko seurakuntayhtymissä mahdollista valita yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet muulla tavalla kuin suoralla vaalilla.
   – Asiasta pitää puhua vielä kerran ennen seurakuntarakenteen uudistusta.
   Sodankyläläinen Juha Kultima toteaa, että hylkäysprosentti vaihtelee kohtalaisesti seurakuntayhtymien välillä.
   Hylättyjen äänien määrä on onnistuttu pitämään siedettävällä tasolla muutamissa yhtymissä muun muassa hyvän tiedottamisen avulla, hän muistuttaa.

RIITTA HIRVONEN