Kirkosta tuli yhä vanhemman näköinen

13.11.14

Äänestysvilkkaus laski, nuorten aktiivisuus vaihteli

Kirkosta tuli yhä vanhemman näköinen

Matala äänestysprosentti vahvistaa yleensä konservatiivisia ryhmiä, mutta Helsingissä uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike sai enemmistön monessa valtuustossa. Oulun seudulla valtuustot jakaantuvat usein ”vanhoillislestadiolaisiin ja muihin”.
  
Valtakunnallinen äänestysprosentti tipahti neljässä vuodessa 17,1 prosentista 15,5 prosenttiin. Rauhan   Tervehdyksen levikkialueella se laski yhdeksässä ja nousi neljässä seurakunnassa. Kaikissa Oulun seurakunnissa suunta oli alaspäin.
   Toistaiseksi vain seurakuntavaaleissa äänestämään pääsevien 16–17-vuotiaiden äänestysaktiivisuudessa oli huomattavia eroja.
   Esimerkiksi Rauhan Tervehdyksen levikkialueella Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa kävi äänensä antamassa heistä alle kaksi prosenttia, kun taas Siikalatvalla ikäluokasta äänesti 26,8 prosenttia, mikä oli enemmän kuin seurakunnassa keskimäärin. Oulunsalossa alaikäisiä äänestäjiä oli yli 25 prosenttia ja Tyrnävälläkin 24,1 prosenttia ikäluokasta.

Hailuodossa
joka kolmas äänesti

Tulevan vaalikauden vanhin valtuusto Rauhan Tervehdyksen levikkialueella löytyy Hailuodosta, jossa luottamushenkilöiden keski-ikä on 62 vuotta.
   Luotolaiset olivat myös alueen aktiivisimpia äänestäjiä, sillä seurakuntalaisista äänesti 33,1 prosenttia. Se on liki 6 prosenttia enemmän kuin viime vaaleissa.
   Ääniharavaksi nousi istuva kirkkovaltuuston puheenjohtaja Paavo Sipola, joka sai äänistä 15 prosenttia.
   Keski-iältään nuorin valtuusto on Limingassa, jossa kolmannes on alle nelikymppisiä ja valtuutettujen keski-ikä vain 44 vuotta.
   Limingassa, samoin kuin esimerkiksi Siikalatvalla, oli vain kaksi ehdokaslistaa, joista toinen oli vanhoillislestadiolaisten Kristillisten perusarvojen puolesta -lista. Keskustan ja kokoomuksen yhteinen Katse-lista sai Limingassa äänistä yli 60 prosenttia ja Siikalatvalla Seurakunnan puolesta -lista reilut 73 prosenttia.
   Sekä Limingassa että Siikalatvalla myös äänestysvilkkaus nousi edellisvaaleihin verrattuna. Neljäs äänestäjämääräänsä kasvattanut seurakunta oli Tyrnävä, jossa Keskusta sai valtuustopaikoista 53 prosenttia.

Oulunsalo on
poikkeus Oulussa

Oulun seurakunnissa ehdokaslistoja oli neljä. Yksi ryhmä pääsi selkeään enemmistöasemaan vain Oulunsalossa, jossa Kristillisten perusarvojen puolesta -lista sai äänistä 58 prosenttia. Nousua edellisvaalien äänisaaliiseen oli huimat 15 prosenttia.
   Oulunsalo oli Kiimingin ohella Oulun seurakunnista ainoa, jossa valtuutettujen keski-ikä jäi alle 50 vuoden.
   Suosituimmat listat Oulussa olivat Kristillisten perusarvojen puolesta sekä Katse. Ne molemmat ovat suurin ryhmä kolmessa seurakunnassa. Tuiran seurakunnassa Elävä seurakunta – lähellä ihmistä -ryhmä sai äänistä liki 44 prosenttia radioäänenä tutun pastori Mikko Salmen johdolla.

ELSI SALOVAARA

Tilaajaseurakuntien äänestysprosentit, vaalitulokset, ryhmittymien paikkajaot ja eniten ääniä saaneiden haastattelut ovat sivuilla 10–13.

Lue uuden kirkkovaltuutetun, 18-vuotiaan Juho Kivelän tunnelmista täältä