Kirkon viestintäjohtaja Tuomo Pesonen ja Helsingin Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo vauhdittivat vierailullaan Oulujoen seurakunnan seurakuntavaalipaneelia. Kuva: Riitta Hirvonen

Liika tyytyväisyys on riski

5.11.14

Työ aiempaa paremman seurakunnan eteen on aloitettava ajoissa, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo tietää. Viime viikolla Oulujoen seurakunnassa järjestetyssä KirkkoLeaks-seurakuntavaalipaneelissa ei sadellut ideoita kotiseurakunnan kehittämiseksi. Paneelin vetäjä, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo kuittaa ehdokkaiden hiljaisuuden huumorilla: kaikki on jo Oulujoella täydellistä.

Ahdingossa
sohitaan ohi

Teemu Laajasalo ei epäile seurakuntavaalien ehdokkaiden tyytyväisyyttä. Vaikka kirkko nauttii kannatusta pohjoisessa, etelän pappi varoittaa liiasta huolettomuudesta ja kannustaa kyselemään, tehdäänkö seurakunnissa kaikki varmasti parhaalla mahdollisella tavalla.
   – Riski väärälaiseen huolettomuuteen on olemassa, hän väittää.
   – Jos muutoksia lähdetään etsimään vasta sitten, kun mielessä on jo jonkinlainen ahdistus siitä, tavoitetaanko ihmisiä, ammutaan helposti sarjatulella joka suuntaan. Riski mokailuun kasvaa, kun ollaan selkä seinää vasten.
   Laajasalo ei peittele pääkaupunkiseudulla tehtyjä virheitä: kirkon ydin, evankeliumi, on välillä hukattu, kun on lähdetty kalastelemaan ihmisiä markkinamiesten keinoin.

Kristillisyyttä
ei kuulu kätkeä

Toisaalta, pohjoisen seurakunnilla saattaa olla jotakin opittavaakin etelästä. Laajasalo kertoo, että Helsingissä viedään jumalanpalveluksia säännöllisesti kaduille, ihmisten lähelle.
   – Jos me uskomme ehtoollisen voimaan, leipää ja viiniä on uskallettava jakaa oikein toimitettuina kaikissa ympäristöissä.
   Kallion kirkkoherra ei laittaisi kirkon hyvää sanomaa piiloon, vaikka viimeviikkoista piikkiä kirkosta eroamisissa perusteltiin muun muassa seurakuntavaalien julkisuudella. Kirkko on ollut liikaa esillä.

Pelkäämään
ei pidä ryhtyä

Laajasalon mukaan kirkossa ei pitäisi päätyä muutaman päivän kestäneen eroaallon seurauksena liialliseen varovaisuuteen sanomisissa. Kirkon moniäänisyyttä ei pidä peitellä, vaikka eropiikkejä saattaa olla luvassa jatkossakin.
   – Meillä on erilaisia piispoja, ja heillä on erilaisia näkemyksiä keskenään.
   – Kirkkoon kuuluu yli neljä miljoonaa seurakuntalaista, joilla on hyvin erilaisia ääniä, Laajasalo hehkuttaa kirkkoa, jossa ei pelätä erilaisuutta.

RIITTA HIRVONEN