Miten äänestysprosentti nousisi?

19.11.14

Seuraavat seurakuntavaalit pidetään neljän vuoden kuluttua. Asiantuntijoilla ei ole poppakonstia äänestysprosentin nostamiseksi, mutta yksi vaalilippu kahden sijaan seurakuntayhtymissä voisi selkeyttää äänestämistä.

1. Mitä seuraavissa vaaleissa pitäisi tehdä toisin?
2. Miten äänestysprosentti saataisiin nousemaan?

Mari Leppänen
pastori, seurakuntavaalien 2014 projektipäällikkö

1. En usko, että kukaan voi tehdä mitään sellaista seuraaviin vaaleihin mennessä, joka räjäyttäisi äänestysprosentin uusille lukemille.
2. Toivon, että seuraavissa kirkollisissa vaaleissa on käytössä sähköinen äänestys.
Yksi vaalilippu kahden sijaan seurakuntayhtymissä saattaisi selkeyttää äänestämistä, mutta ennen muuta hyvä ehdokasasettelu tuo vilkkautta vaaleihin.
Ehdokkaiksi tarvitaan monenkirjava joukko ihmisiä. Ehdokkaiden jako pelkästään konservatiiveihin ja liberaaleihin ei tee hyvää kirkolliselle keskustelulle.

Juhani Lavanko
Karjasillan seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti

1. Äänestäjät valittivat jonoista vaalipäivänä Karjasillan kirkossa. Jonot johtuivat siitä, että vaalilautakuntamme oli tarpeeseen nähden liian pieni. Ensi kerralla pitää olla riittävästi toimihenkilöitä sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä, jolloin vältytään ruuhkilta.
2. En pidä alle 18-vuotiaiden alhaista äänestysintoa huolestuttavana asiana. Äänestäminen ei ole ainoa tapa vaikuttaa. Kirkon elämään ja toimintaan voi vaikuttaa osallistumalla. Jos et ole äänestänyt, et suinkaan ole osaton. Äänestysprosentti on äänioikeutettujen valinta.

Pertti Haipola
Tuiran seurakuntaneuvoston jäsen 2015–2018

1. Seurakuntavaalien kahden lipun äänestyskäytäntöä seurakuntayhtymissä pitäisi ehdottomasti muuttaa. Järjestelmä, jossa valitaan samalla kertaa – kahdella eri äänestyslipulla – edustajat sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon, pettää äänestäjät ja ehdokkaat.
2. Kirkko pitäisi tuoda ihmisten luo. Esimerkiksi Italiassa papit ovat koko ajan kansan keskellä. Suomessa” kellon lyödessä neljä” papit ottavat sokeripalan pois virkapaidastaan. Jos ei käy kirkossa, pappeja on vaikea oppia tuntemaan. Kirkko voisi jalkautua joka päivä jollakin tavoin.

Koonnut:

Pekka Helin, Riitta Hirvonen, Heli Väyrynen