Diakoni Salla Tuominen ja yksikönjohtaja Kari Virolainen tutkivat tyytyväisinä yhteistyösopimusta sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen käytävällä.Kuva: Riitta Hirvonen

Mustaa valkoisella lujittaa opiskelijahuoltoa

26.11.14

Mustaa valkoisella lujittaa opiskelijahuoltoa

Oulun ammattikorkeakoulu sekä Oulun ja Oulaisten seurakunnat ovat allekirjoittamassa uutta yhteistyösopimusta.
Opiskelijoille pappi koulun käytävillä on tuttu näky.

Tässä on syntymässä win-win -sopimus, Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikön johtaja Kari Virolainen sanoo esitellessään ammattikorkeakoulun, Oulun ja Oulaisten seurakuntien allekirjoittamaa, yhteistyön lujittamiseen tähtäävää paperia.
   Kaikki voittaa -periaatteella laadittu yhteistyösopimus takaa Virolaisen mukaan niin koulujen oppilaille kuin henkilöstölle aiempaa vahvemman turvaverkon.
   – Opiskelijat tarvitsevat ihmisiä, joiden kanssa he halutessaan voivat keskustella elämän solmukohdissa. Meidän intressimme ammattikorkeakouluna on tukea opiskelijoiden kaikinpuolista hyvinvointia opiskeluaikana.
   – Kenenkään ei pidä jäädä yksin vaan löytää opiskelijahuollosta henkilö, jonka kanssa voi kulkea eteenpäin, Virolainen sanoo.
   Oulun seurakunnissa nähdään, että yhteistyösopimus selkeyttää nimenomaan seurakuntien oppilaitostyöntekijöiden kuulumista ammattikorkeakoulujen tukihenkilöstöön.

Koulussa kulkeva pappi
ei ihmetytä opiskelijaa

Oulun sosiaali- ja terveysalan yksikössä bioanalyytikoiksi opiskelevat Venla Kokkoniemi ja Minna Kvist muistelevat tavanneensa oman koulunsa oppilaitospastorin lukukauden alkupuolella, kun ensimmäisen vuoden opiskelijoille esiteltiin opiskelijahuoltoa.
   – Viesti tuolloin oli varmaankin se, että myös kirkon työntekijään voi ottaa halutessaan yhteyttä, Venla Kokkoniemi sanoo.
   Nuoret opiskelijat arvelevat kuitenkin, että heille itselleen opiskeluajan pulmatilanteissa pappia luontevampi juttukumppani olisi oma läheinen. Mutta jos sellaista ei olisi, apu on hyvä löytää muualta.
   Minnan mukaan kirkon työntekijä on tuttu näky koulussa. Hän kertoo, että pappi liikkui opiskelijoiden parissa myös hänen entisessä opiskelupaikassaan ammattikoulussa.
   Venla arvioi, että seurakunnan työntekijän puoleen kääntymistä voi hidastaa opiskelijan epävarmuus siitä, onko mieltä painava asia liian vähäpätöinen kerrottavaksi ammattiauttajalle.

Työtä tehtiin jo
ennen sopimusta

Vaikka virallinen yhteistyösopimus laadittiin vasta nyt, Oulun seurakunnat on ollut jo vuosia mukana oppilaitostyössä, Oulun seurakuntien oppilaitostyön ja kansainvälisen työn diakoni Salla Tuominen kertoo.
  – Kun seurakuntaan perustettiin kymmenisen vuotta sitten viimeisin oppilaitospastorin virka, sitä oli toivottu vahvasti nimenomaan ammattikorkeakoulun puolelta.
   Tuomisen mukaan opiskelijat tarvitsevat kirkon tukea muun muassa ihmissuhdeongelmissa ja taloudellisissa vaikeuksissa.
   – Keskustelemaan voi tulla päivystysaikoina tai napata hihasta kiinni koulun käytävällä.
   Seurakunnan työntekijät osallistuvat Oulun ammattikorkeakoulun oppitunneilla silloin, kun aiheeseen kuuluu uskonnollisten ja hengellisten kysymysten pohtiminen.
   Oulun yliopisto ja Oulun seurakunnat ovat tehneet oman yhteistyösopimuksensa syksyllä.
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2014