Nahkatuoleja, villoja, patja

26.11.14

Mihin Yhteisvastuukeräyksen varoja on seurakunnissa käytetty?

Nahkatuoleja, villoja, patja

Limingan terveyskeskuksen vuodeosastolle on saatu luksusta. Saattohoitopotilaiden omaisten käyttöön on ostettu kaksi mustaa nahkatuolia, jotka ovat taitettavissa nukkuma-asentoon.
   Hankintoihin kuuluu kaksi CD-radiolaitetta ja korillinen hengellistä ensiapua: äänilevyjä, Raamattu, virsikirja, katekismus.
   Omaisten käytössä on myös retkivuode.
Kaikki nämä tavarat on hankittu Limingan seurakunnan keräämillä Yhteisvastuukeräyksen varoilla, keräyksen omaan seurakuntaan jäävällä osuudella.
   Rahaa kertyi tänä vuonna omaan käyttöön 1 120 euroa.

Hankinnat jo
yhteisenä ilona

– Omaisten on helpompi olla potilaan vierellä loppuun asti, kun tuoli ja sänky ovat helpommin siirrettävissä, kertoo johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi Limingan terveyskeskuksesta.
   Varsinaista saattohoitohuonetta terveyskeskuksen vuodeosastolla ei ole. Tavarat siirretään niihin huoneisiin, joissa saattohoitopotilaita kulloinkin hoidetaan.
   Hankinnat on osastonhoitaja Birgitta Niskasen mukaan otettu jo käyttöön. Kesällä ne mahdollistivat kolmeen eri sukupolveen kuuluneiden perheenjäsenten yhteisen yöpymisen läheisen vierellä.

Kohde innosti
antamaan

Limingan seurakunnan keräyskohteesta kerrottiin etukäteen Rantalakeus-lehdessä, mikä mahdollisti hyvän tuloksen. Seurakunnan diakoniatyöntekijän Sinikka Ilmosen mukaan myös keväällä valmistunut terveyskeskus auttoi liminkalaisten hengen nostatuksessa.
   Liminkalaiset tiesivät, että taloon olisi mahdollisesti tulossa saattohoitohuone, johon tarvittiin kalusteita.
   – Ihmiset ottivat asian omakseen, täsmentää seurakunnan yhteisvastuukeräyspäällikkö Eila Kilpeläinen.
   Vaikka huonetta ei lopulta tullutkaan, kalusteet saatiin hankittua.
   Yhteisvastuukeräyksen työryhmän jäsen Reijo Kilpelänen oli mukana keräyksen organisoimisessa.
   – Ihmisten palaute oli positiivista, kun he kuulivat, että keräys tulee oman kunnan terveyskeskukselle. Tärkeää oli, että ennalta määrättyä kohdetta mainostettiin.

Lumijoella lämmintä
vanhuksille

Lumijoen seurakunnan diakonissa-kansliasihteeri Marjo Koski-Vähälä kertoo, että heillä seurakuntaan jäävä osuus yhteisvastuutuotosta oli alle 200 euroa.
   – Sillä summalla olemme ostaneet villalankoja. Langoista vapaaehtoisemme neulovat huiveja, sukkia ja säärystimiä lahjoitettavaksi vanhuksille.
   Muhoksen seurakunta osti yhteisvastuurahoilla terveyskeskus-sairaalalle ja kunnan kotihoidolle vaihtuvapaineisen patjan, jonka rakenne mahdollistaa esimerkiksi saattohoitopotilaille kivuttomamman lepäämiseen vuoteella, kertoo seurakunnan diakonissa, yhteisvastuukeräyspäällikkö Leena Leskelä.
   Koska patja maksoi paljon, 2 682 euroa, loppuosa summasta jouduttiin hankkimaan muun muassa kolehdeilla ja avustuksilla.
PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 40/2014