Ongelmista kannattaa puhua ajoissa

19.11.14

Seurakunnissa tehdään paljon hyvää auttamistyötä, josta hyötyvät tavalliset ihmiset.
    Yksi esimerkki tästä on kirkon perheneuvonta, joka juhlii tällä viikolla 70-vuotispäiviään eri puolilla maata.
   Kirkon perheneuvonnan perustehtävä on tarjota ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa.
    Palvelu on asiakkaille maksutonta, ja apua voi hakea, vaikkei kirkkoon kuuluisikaan. Keskustelemaan saa tulla parin kanssa yhdessä tai yksin.
   Kirkon perheneuvonta on arvostettu palvelu, jonka kysyntä esimerkiksi Oulussa on kasvanut vuosi vuodelta. Myös miehet ovat löytäneet palvelun ja ottavat entistä rohkeammin yhteyttä parisuhteen ongelmissa.
   Ajan saa yleensä parin kolmen viikon päähän ja kriisitilanteissa jo aiemminkin. Vuorovaikutusongelmat, uskottomuus ja erokysymykset ovat tavallisimpia syitä hakeutua perheneuvojan luo.
   Apua hakevat entistä nuoremmat parit, mutta tutkimusten mukaan pariterapiaan tullaan usein vuosia liian myöhään. Apua kannattaisi hakea, vaikka vain toinen puolisoista olisi tyytymätön suhteeseen.
   Usein puhuminen auttaa ja parisuhteen ongelmat ratkeavat. Aina elämässä kaikki ei kuitenkaan suju käsikirjoitusten mukaan, vaan monet parit päätyvät eroon.
   Silloinkaan kirkko ei hylkää. Esimerkiksi Oulun seurakuntien perheneuvonta järjestää erotilanteeseen joutuneille ihmisille eroryhmiä keväisin ja syksyisin.
   Ryhmiin osallistuu jätettyjä, jättäjiä ja yhdessä sopien eronneita. Jokainen ero on erilainen, eikä jättäjänkään osa ole helppo.
   Tärkeintä ryhmässä on vertaistuki. Se antaa voimaa ja uskoa tulevaisuuteen. Elämä ei pääty eroon, vaikka aluksi siltä tuntuisi.
   Useimmat ryhmiin osallistuneet ovat selvinneet erosta eteenpäin, vaikka surutyö voi jatkua vuosia.

HELI VÄYRYNEN