Pääkirjoitus: Parempaa elämää voi tehdä

26.11.14

Pääkirjoitus

Parempaa elämää voi tehdä

”Älkää ottako avioeroa!” -lehti-ilmoitus 70 vuotta sitten Aamulehdessä käynnisti kirkon perheneuvonnan. Ilmoituksen takana oli pastori Matti Joensuu, joka huolestui avioerojen lisääntymisestä sodan jälkeen.
   Olisiko nyt uuden lehti-ilmoituksen aika?
   Voitaisiinko edes kokosivun lehti-ilmoituksella tavoittaa loppuun uupuneita vanhempia, jotka päätyvät surmaamaan ne, joita suuresti rakastavat? Mitä tuohon viestiin pitäisi kirjoittaa?
   Pohjois-Savossa lyhyen ajan sisällä tapahtuneet kaksi perhesurmaepäilyä ovat poikineet valtavan määrän analyysiä siitä, miksi näin tapahtui.
   Henkirikoksien taustat jäävät yleensä salaisuudeksi. Surmia yhdistäviä tekijöitä on asiantuntijoiden mukaan vaikea löytää.
   Henkirikokset ovat myös harvinaisia, vaikka juuri nyt ei siltä tunnu.
   Kaksi lähes peräkkäistä surmatyötä jättää miettimään, millä tavoin perheitä, joissa on ongelmia – kenties monen ongelman yhtäaikainen vyyhti – voitaisiin auttaa. Kysymystä on tärkeä miettiä, vaikka vastauksilla ei etsittäisi ratkaisua harvinaisten perhesurmien estämiseen.
   Mitä seurakunnissa voidaan tehdä aiempaa paremmin perheiden hyväksi?
   Lehti-ilmoituksia tuskin on tulossa, mutta viimeistään nyt kaikkien korvien tulisi kuulla kehotus kirkon työntekijöiltä:  Tulkaa juttelemaan! Tulkaa mieluimmin hyvissä ajoin kuin liian myöhään.
   Mitä jokainen kansalainen voi tehdä, jotta kenenkään ihmisen epätoivo ei jäisi kuulematta siksi, että kukaan ei ollut siitä kiinnostunut?
   Jo huominen voi alkaa kysymyksellä, mitä sinulle kuuluu ja maltilla asettua kuuntelemaan vastaus.
   On lapsellista kuvitella, että yhdellä kysymyksellä ratkaistaan perhesurmia, mutta on kyynistä väittää, ettei kaikille inhimillisempi elämä voisi alkaa näinkin yksinkertaisesta asiasta.
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2014