Talouden ongelmat heijastuvat seurakuntiinkin

5.11.14

Oulun ev.lut. seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päättää ensi maanantaina, nostaako se kirkollisveroa ensi vuodeksi. Jos veronkorotukseen päädytään, kyseessä olisi siinä mielessä historiallinen päätös, että veroprosentti on yhtymäjohtaja Ilpo Kähkösen mukaan pysynyt tähän asti samana yhtymän perustamisesta lähtien eli peräti 50 vuotta.
   Korotuspaineen taustalla ovat talouden ongelmat, jotka heijastuvat kaikkialle, myös seurakuntiin. Oulun talousalueen rakennemuutoksen vaikutukset alkavat näkyä verokertymien hidastumisena. Seurakuntayhtymällä on paineita vähentää myös kiinteistö- ja henkilöstömenoja. Menoista yli puolet on henkilöstömenoja ja vajaa kolmannes kiinteistömenoja.
    Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto esittää tuloveroprosentin nostoa 1,30:een nykyisestä 1,25:stä. Esitystä kannatti neljä ja vastusti kolme neuvoston jäsentä. Peräti yhdeksän äänesti tyhjää.
   Kirkollisveron tuloveroprosentti vaihtelee Suomen seurakunnissa 1–2,25 prosentin välillä. Keskimäärin kirkollisvero on tänä vuonna 1,42 prosenttia. Oulussa prosentti jäisi siis korotettunakin maan keskitason alle.
   Veronkorotus herättää helposti kielteisiä tunteita ja vastustusta maksajassa. Yksilötasolla esitetty korotus toisi 20 000 euroa vuodessa ansaitsevalle noin kymmenen euron lisämaksun vuodessa. Kirkollisvero on yksi esimerkki asioista, joista seurakuntien luottamushenkilöt päättävät. He linjaavat, millainen on tulevaisuuden kirkko, miten varoja kohdennetaan, keitä autetaan, missä ja miten.
    Ensi sunnuntai on isänpäivä, mutta silloin järjestetään myös seurakuntavaalit. Niissä valitaan luottamushenkilöt 430 seurakuntaan. Ethän jätä ääntäsi käyttämättä? Kirkko koostuu kaikista sen jäsenistä.

HELI VÄYRYNEN