Arkkipiispan, piispojen ja kirkkohallituksen edustajan kannanottoja

3.12.14

Kirkon avioliittokäsitys ei ole muuttunut

Eduskunnan päätös samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta ei vaikuta kirkon opetukseen ja käytäntöihin. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo rauhoittelee päätöksestä seuranneita reaktioita.
   – Kirkon avioliittokäsitys ei ole muuttunut eduskunnan äänestyksen perusteella, Keskitalo sanoo Facebook-päivityksessään.
   – Kirkon avioliittokäsitystä ei päätä eduskunta, eivät yksittäiset henkilöt, vaan kirkon edustajista koostuva 109-jäseninen kirkolliskokous.
   Avioliittokäsityksen muuttaminen tai vihkioikeudesta luopuminen tarkoittaisi kirkollisten toimitusten kirjan muuttamista. Tällaisen asian hyväksyminen edellyttää kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan enemmistöä.
   Keskitalo toivoo eri näkökantoja edustavilta malttia ja kunnioitusta.
   – Nyt on toisen kunnioittamisen ja kuuntelemisen aika. Toivon ja rukoilen, että keskustelu avioliitosta ei kohtuuttomasti revi kirkkoa.

Piispat vetoavat kirkon yhtenäisyyden puolesta

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström vetoavat kirkon yhtenäisyyden puolesta.
   – Kysymys avioliitosta jakaa paitsi eduskuntaa myös kirkkoa. Me allekirjoittaneet piispat lähestymme tätä asiaa eri tavoin. Olemme kuitenkin täydellisen samanmielisiä siitä, ettei tämän asian vuoksi kenenkään pidä erota kirkosta.
   – Erimielisyyden keskellä samantahtoisuus on tärkeintä – hyvä tahto toisiamme ja kirkkoa kohtaan. Meillä kaikilla on unelmamme kirkosta. Mutta meidän tehtävämme on rakastaa kirkkoa eikä unelmaamme. Meidän tulee rakastaa kirkkoa sellaisena kuin se on eikä sellaisena, mitä se voisi olla. Tämä koskee sekä uudistushaluisia että perinteisemmin ajattelevia.
    – Vetoamme kunnioittavan keskustelun puolesta. Älköön toisen mielipidettä leimattako tyhmäksi tai tyhjäksi.

Arkkipiispalta ymmärrystä sateenkaariperheille

Eduskunnan täysistunto päätti viime perjantaina, että lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista etenee suuren valiokunnan käsittelyyn.
   – Tiedän, miten paljon tämä merkitsee sateenkaariväelle, heidän läheisilleen ja monille muille. Iloitsen täydestä sydämestäni heidän puolestaan ja heidän kanssaan, arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoittaa
Facebook-päivityksessään.
   Avioliittolain mahdollisella muutoksella ei ole suoraa vaikutusta kirkon vihkimiskäytäntöihin.
   – Avioliittokäsityksemme tarvitsee perusteellista tarkastelua. Omasta puolestani ajattelen, että siinä on uudelleenarvioinnin paikka.
   Mäkinen ymmärtää niitä, joille eduskunnan päätös oli pettymys.
   – Heidän kokemustaan tulee kunnioittaa ja heidän pelkonsa kuulla myös jatkossa. Heille haluan sanoa: minusta kenenkään avioliitto ei ole menettämässä merkitystään, kirkon usko ei ole uhattuna, yhdenkään ihmisen ihmisarvo ei ole vähenemässä.

Lue Oulun piispan Samuel Salmen haastattelu aiheesta täältä