Auttamisesta tuli trendi

17.12.14

Auttamisesta tuli trendi

Lisääntynyt halu tehdä hyvää on huomattu kaupoissa, järjestöissä ja seurakunnissa.
Aikaisempaa suurempi halu tehdä hyvää on vallannut suomalaiset. Asian vahvistaa Osuuskauppa Arinan valikoimapäällikkö, ruoka-avun yhteyshenkilö Janne Tapio.
   Tapion mukaan muutos alkoi näkyä viime keväänä. Tänä syksynä eri järjestöiltä Pohjois-Suomesta on tullut useita pyyntöjä ruokalahjoituksen saamiseksi.
   Aktivoitumisen taustalla on yksi selvä syy: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira höllensi keväällä 2013 ohjeistuksia hävikkiruoan lahjoittamiseksi hyväntekeväisyysjärjestöille.
   Tapion mielestä hyvän tahdon lisääntymistä ei voi selittää pelkästään muutoksilla viranomaismääräyksissä.
   – Tässä raadollisessa maailmassa ihmiset huolehtivat toisistaan. Ehkä hyvän tekemisellä halutaan ehkäistä kasvavia luokkaeroja ihmisten välillä.
   – Kyse voi olla myös jonkinlaisesta trendistä, mutta ilmiö on silti positiivinen, Tapio sanoo.

Hyvinvointia halutaan
nyt tasata

Erityisesti lähestyvä joulu on saanut auttamishaluisia aiempaa runsaammin liikkeelle. Oulunsalon diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt kertoo, että halu hyvän tekemiseen on lisääntynyt niin kansalaisten kuin yhdistysten parissa.
   – Aivan uskomatonta, auttamisen ammattilainen ihastelee.
    Markus-Wikstedt kertoo, että tavaralahjoituksia tulee diakoniatyöntekijöille harva se päivä. Lahja usein myös paketoidaan huolellisesti.
   Pohdittaessa syitä auttamishalulle Markus-Wikstedt miettii, ovatko suomalaiset menettäneet lopullisesti uskonsa siihen, että hyvinvointivaltio kohtelisi kaikkia kansalaisia samanarvoisesti.
   – Hyvinvointia halutaan nyt tasata.

Keräyksen järjestäjästä
hyvä ottaa selvää

Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestöjohtaja Milla Kallionmaa uskoo, että innostusta auttamiseen on lisännyt erityisesti keräyksien helppo organisointi sosiaalisessa mediassa.
    – Tieto kulkee internetissä nopeasti laajoille joukoille. Netin ketteryys houkuttaa hyvän tekemiseen, Kalliomaa pohtii.
   Järjestöjohtaja ei huolehtisi tässä tilanteessa sitä, lisääntyvätkö myös avun väärinkäytökset samalla kun keräyksien määrä kasvaa.
   – Jokaisen lahjoittajan on hyvä ottaa selvää keräyksen järjestäjästä, mutta kyynisyys ei johda mihinkään, hän toteaa.

Auttamisinnon soisi
jatkuvan joulun jälkeen

Luutnantti Markku Tulander Pelastusarmeijan Oulun osastosta sanoo toivovansa hartaasti, ettei lisääntynyt halu tehdä hyvää lopahda jouluun. Hän perääkin auttamistyöhön pitkäaikaisia puurtajia.
   – Auttajia tarvitaan vuoden jokaisena kuukautena. Köyhyys on vaarassa yhä syventyä, hän toteaa huolestuneena.
   Kommentillaan hän ei halua väheksyä tärkeän joulumuistamisen merkitystä.
RIITTA HIRVONEN