Kuva: Anniina Mikama

Hartaus: Seimellä

17.12.14

Hartaus

Seimellä

Majatalon isäntä ottaa lampun. Hän käväisee vielä ovella ja kuulostelee – tienoo tuntuu rauhoittuneen yön lepoon. Onnenpotku tämä veroluettelojen laadinta, isäntä ajattelee, tulijoita on niin paljon, että jopa tallissa makaa ihmisiä.   Mutta työlääksikin tämä käy, ajattelee isäntä ennen kuin vilkaisee yötaivasta lähteäkseen nukkumaan.
    Toisaalla paimenet torkkuvat niityn reunalla. On kuulosteltava yön ääniä, ettei peto pääse pimeyden turvin lampaiden kimppuun, toisaalta nuotion lämpö menee jäseniin, turruttaa varpaat, sitten levittää lämpöisen aallon polviin asti, poskiin asti… Pää nyökähtää ja paimen on jälleen hereillä ja kuulostelee.
    Äkkiä taivas täyttyy valosta. Majatalon pitäjä kääntyy katsomaan taakseen. Jokin kirkas loistaa tallin yllä. Hän miettii hetken ja ottaa sitten muutaman askeleen kohti tallia ja kuulee äänen, vauvan, joka itkee.
    Paimenia ympäröi valtava kirkkaus ja metsä kutsuu suojautumaan, piiloutumaan valolta, jonka keskellä yhä selvemmin erottuu hahmo. Lempeä ääni rohkaisee: ”Älkää pelätkö,” ja paimenet katsovat paremmin. Ei rippeitäkään unesta, vaan taivaallista innostusta täynnä oleva juoksuaskel vie kohti vaatimatonta eläinten suojaa.
    Tallissa tuoksuu heinä ja eläimet, valoa antaa himmeä lamppu. Eläinten heinäkaukalo on lapsen kehtona. Lapsi säteilee ihmeellistä valoa. Isäntä ei ymmärrä, mitä tapahtuu, mutta katselee laudan raosta. Paimenet saapuvat ja kumartuvat lapsen edessä.
    Eivät tiedä paimenet tai isäntä, eivät edes Maria ja Joosef, mitä tulevat vuodet tuovat. He iloitsevat kokiessaan hetken, jossa on läsnä jotain taivaallista. Jumalan rakkaus kumartuu maahan, ottaa pienimmän ja heikoimman, köyhimmän olennon muodon, ja Jumala syntyy ihmiseksi ihmisten keskelle, tuomaan valon, ilon, rauhan. Tuomaan armon.
    Jumalan rauhaa sinun jouluusi. Iloa, valoa, taivaallista rakkautta. Siunatkoon Jumala sinua ja rakkaitasi Vapahtajan syntymäjuhlan aikaan. Johdattakoon hän sinua myös tulevana vuotena hyvään ja oikeaan.
SEIJA HELOMAA