Pietarin Pyhän Marian kirkon Kauneimpiin joululauluihin osallistui viime sunnuntaina kolmisensataa ihmistä: kaupungin suomalaisyhteisön jäseniä

Inkerin kirkon joulussa suomalaisperinteitä

17.12.14

Inkerin kirkon joulussa
suomalaisperinteitä

Venäjällä joulua vietetään vanhan kirkollisen kalenterin mukaan tammikuun 7. päivänä. Toisin on kuitenkin Inkerin kirkon seurakunnissa. Jouluaatto ja joulupäivä ovat samoilla paikoilla kuin Suomessa.
   Esimerkiksi Pyhän Marian kirkossa Pietarissa jumalanpalveluksia on aattoiltana, joulupäivänä puolelta päivin sekä vielä illalla.
   Iltajumalanpalvelus on tarpeen järjestää, koska joulukuun 25. päivä on Venäjällä työpäivä. Moni seurakuntalainen ei aamulla pääse kirkkoon.
   Aattoillan kohokohtia on se, kun seurakunta laulaa kirkon portailla Suurella Tallikadulla ”Jouluyö, juhlayö” suomeksi ja venäjäksi.
   – Moni ohikulkija pysähtyy kuuntelemaan, kirkon kanttori-urkuri Marina Väisä kertoo. Viimeksi moni pietarilainen kiitti esityksestä taputuksin.
   Pienissä seurakunnista joulun aika sujuu hiukan eri tavoin. Esimerkiksi Karjalan Segezhassa pidetään jouluaaton hartaus, mutta ei tavallisesti jouluaamun jumalanpalvelusta. Joulujumalanpalvelus on lähimpänä seuraavana sunnuntaina.
   Inkerin kirkon joulussa laulut ovat tärkeitä. Kun venäläisiä joululauluja ei paljoa ole, lauletaan suomalaisia ja kansainvälisiä joululauluja.
   – Kirkon uudessa venäjänkielisessä virsikirjassa on useita joululauluja, mutta moni inkeriläinen haluaa laulaa nimenomaan suomeksi, kirkkoherra Olavi Raassina sanoo.
    Marina Väisän suosikkeja ovat ”Jouluyö, juhlayö” sekä ”Kuului laulu enkelten”, Inkerin kirkon piispan Aarre Kuukaupilla niin ikään ”Jouluyö, juhlayö”. Hänen mukaansa laulun venäjänkielisessä versiossa on poikkeuksellisen onnistunut sanoitus.
   – Laulu on kuin taivaasta saatu lahja.
    Piispalle tärkeä on myös jo lapsuudesta tuttu ”Enkeli taivaan”.
    Monelle inkeriläiselle jouluun liittyy mieleen syvälle piirtyneitä muistoja neuvostoajalta. Kirkon keskuskanslian sihteeri Nina Savolainen kertoo, kuinka hänen mummonsa radiosta kuunneltiin jouluohjelmia Suomesta – ne kuuluivat joten kuten Inkerinmaalle asti.
    Mummo oli sokea, ja radion virityspyörylään ei saanut koskea, jotta mummo pystyi aina halutessaan napsauttamaan päälle Suomen radion.
    Savolaisen ensimmäisenä oppima joululaulu oli ”Joulupuu on rakennettu”. Mummo opetti sen.
    Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat nopeasti yleistymässä Inkerin kirkossa.
   Tilaisuuksia järjestetään etenkin Pietarin seudulla, mutta myös esimerkiksi Murmanskissa, Petroskoissa ja jo Siperiassakin. Laulut kaikuvat suomeksi ja venäjäksi.
PEKKA MIKKOLA