Seurakunnan "tosi-isojen" ryhmään kuuluvat Moonika Kinnunen

Kalenteri täynnä erilaisia kirkon kasvoja

17.12.14

Limingan nuoret haluavat murtaa ennakkoluuloja

Kalenteri täynnä erilaisia kirkon kasvoja

Vihreissä nojatuoleissa istuu ryhmä Limingan seurakunnan ”tosi-isoja”: Moonika Kinnunen, Sanni Junttola, Jennika Pellikka ja Laura Pitkänen.
   Leveästi hymyillen he esittelevät Kirkon kasvot 2015 -kalenteria. Sen avulla he ja muut tosi-isojen ryhmäläiset haluavat kerätä rahaa Irlannin-matkaan ja samalla murtaa ennakkoluuloja.
   Tosi-isot ovat heitä, jotka ovat ehtineet olla isosina leireillä jo kahtena vuonna. Kolme ja puoli vuotta sitten käyty rippileiri oli tytöille niin huikea kokemus, että he lähtivät mukaan isoskoulutukseen kokeakseen saman uudelleen.
   – Moni innostuu riparilla, kun he huomaavat, miten hauskaa siellä on. Ei meistäkään moni olisi uskonut tulevansa isoskoulutukseen, Sanni Junttola kertoo.

Juuri seurakunnassa
on voinut olla oma itsensä

Lähdettyään mukaan seurakunnan toimintaan he ovat törmänneet jämähtäneisiin käsityksiin siitä, millaisia seurakuntanuoret tai uskossa olevat nuoret ovat.
   Nämä ennakkokäsitykset nuoret haluavat muuttaa: kirkossa ei ole vain yhdenlaisia ihmisiä, joten ei ole vain yhdenlaisia kirkon kasvojakaan.
   Tosi-isojen mielestä nimenomaan seurakunnan toiminnassa he ovat voineet olla vapaasti omanlaisiaan.    Kalenterissa jokainen esiintyy omana itsenään.
   – Mietimme yhdessä, keitä meitä on ja mistä olemme kiinnostuneita, kertoo Laura Pitkänen.
   Koko kalenteriprojekti on toteutettu yhdessä, niin aiheiden suunnittelu, kuvaukset kuin myynti.
   – Uskossa olo näkyy ennen kaikkea toiminnassa, mutta kuvissa näkyy myös pieniä viittauksia kirkkoon ja seurakuntaan, paljastaa nuorisotyönohjaaja Kirsi Junnonaho.

Pääsiäinen vietetään
vihreällä saarella

Tulevan pääsiäisen nuoret viettävät vihreällä saarella, Irlannissa. Alun perin ryhmäläiset äänestivät matkakohteeksi Israelin, mutta koska siellä on nyt liian levotonta, määränpääksi valikoitui toiseksi eniten ääniä saanut kohde.
   Tämä ei nuoria harmita.
   – Haaveissa on päästä juoksemaan tukka hulmuten nummille, tytöt kertovat nauraen.
   Myös kelttiläisyys ja anglikaaninen kirkko kiinnostavat. Ohjelmassa onkin käynti anglikaanisen kirkon messussa.
   – Pääsemme samalla testaamaan kirkkojemme ehtoollisyhteyttä, hoksauttaa Junnonaho.

Ovet ovat avoinna
vuosienkin päästä

Tosi-isot ovat 18-vuotiaita ja pian lähdössä opiskelemaan kuka minnekin. Usein tässä vaiheessa myös suhde seurakuntaan haalistuu, kun kotipaikkakunta vaihtuu, ja tutut kaverit jäävät. Kaikki neljä tietävät kuitenkin, että Limingan seurakuntatalon NuorisoNurkkaan he ovat aina tervetulleita.
   – Onhan täällä käynyt niitä 3–4 vuotta sitten tosi-isoina olleitakin, Jennika Pellikka muistaa.
   – Tänne voi tulla vaikka sitten omien lastenkin kanssa, Kirsi Junnonaho vahvistaa.
ELSI SALOVAARA