Konserttien sesonkiaika

3.12.14

Joulukuu on kirkoissa sesonkiaikaa. Seurakuntien omien tapahtumien lisäksi myös monet yhdistykset järjestävät tilaisuuksia kirkoissa.
   Viime vuosina myös ohjelmatoimistot ovat heränneet seurakuntien tilojen käyttöön. Mikä saa artistit tulemaan kirkkoon erityisesti näin joulun aikaan? Yhtenä syynä voidaan varmaan pitää sitä, että erilaiset kykykilpailut tuottavat joka vuosi lisää esiintyjiä. Esiintymispaikkojen määrässä ei ole tapahtunut vastaavaa kasvua.
   Konserttitalojen vuokrat ovat seurakuntien tiloihin verrattuna myös aivan eri luokassa. Seurakuntien tiloissa voi vähimmillään riittää henkilökunnaksi se, että suntio on (seurakunnan maksamana) paikalla.    Konserttitaloissa järjestyksenvalvojat ja ääni- ja valomiehistöt on aina palkattava erikseen.
   Halvimmillaan seurakunta ei peri tilojensa käytöstä mitään maksua. Silloin seurakunta on yleensä mukana järjestelyissä.
   Toinen vaihtoehto on esimerkiksi Pudasjärvellä käytetty malli, jossa vuokra perustuu myytyjen ohjelmien määrään. Tilan voi myös ”ostaa” kokonaan omaan käyttöön, jolloin tilaisuuteen voi myydä pääsylippuja.
   Tunnettu artisti saa myös liikkeelle niitä ihmisiä, jotka eivät muuten kuluta kirkon penkkiä kovin usein. Kiinnostus näkyy myös siinä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan konserttien ohjelmasta suurempia summia.
   Seurakuntien omissa konserteissa ohjelmamaksu on 2–20 euroa. Poptähtien konserteissa lippujen hinnat voivat olla yli 30 euroa ja ihmiset ovat valmiita maksamaan pyydetyn hinnan.
   Kirkkojen käytöstä tulee runsaasti kyselyjä seurakuntiin. Konsertteja miettiessä tilaa pitää jäädä myös seurakunnan omille ryhmille. Pienillä paikkakunnilla voi tulla eteen se, että tapahtumia on liikaa. Konsertit kilpailevat ihmisten vapaa-ajasta kaiken muun joulukiireen kanssa.
   Kauneimmat joululaulut ovat säilyttäneet suosionsa lisääntyneestä konserttitarjonnasta huolimatta. Varsinainen ”bisneksen” tekeminen tiloja vuokraamalla ei ainakaan maaseutuseurakunnissa ole mahdollista.
   Poptähtien joulukonserttiohjelmisto koostuu oman kokemukseni perusteella kahdesta säikeestä: he laulavat perinteisiä joululauluja ja lisänä on sitten muutamia artistin omia hittejä. Konserttien ohjelma tulee yleensä hyväksyttää etukäteen joko kirkkoherralla tai kanttorilla.
   Nautitaan siis monenlaisesta joulumusiikista.