Kuva: Marcel Hol

Onko rakkautta näkyvissä?

3.12.14

Hän lupasi palata. Pyyhkiä kyyneleet ja oikaista vääryydet. Kaikki ei ole lopussa, vaikka miltä tuntuisi. Vaikka maailma tuntuisi miten pimeältä paikalta, valo kajastaa. Se lähestyy.
   Hän kulki täällä 2000 vuotta sitten. Maailma oli silloin aika erilainen. Hän joutui puhumaan sen ajan ihmisille, sen ajan kielellä. Hän jätti meille Sanansa, ystäviensä kirjoittaman. Silti joudun kyselemään, tunnistaisinko Hänet nyt, jos Hän palaisi tänne.
   Olisiko Hän kuningas, joka voimallaan alistaa kaikki valtaansa? Rankaisee pahantekijöitä, laatii lait ja valvoo, että kaikki niitä noudattavat.
   Vai olisiko Hän hiljainen, vaatimaton vierellä kulkija? Sydämellinen, ystävistä huolta pitävä ja vihollisiaankin ymmärtävä.
   Missä Hän viettäisi aikansa? Kulkisiko Hän moitteettomien ja menestyneiden, itseään kilpaa kehuvien joukossa? Vai liikkuisiko Hän siellä, missä on syntiä ja sairautta, hätää ja kärsimystä? Kumman puolelle Hän asettuisi, kiusaajan vai kiusatun?
   Kysymykset ovat vaikeita. Olisiko vain parempi odottaa, että lumi laskeutuu maahan ja peittää valkoisella vaipallaan kaiken ruman ja likaisen?
   Tiellä kulkee joku. Oivallan äkkiä, että olipa hän kuka hyvänsä, hän on kaltaiseni, lähimmäiseni. Minun on opeteltava sietämään ja rakastamaan häntä, vaikka se on kovin vaikeaa. Sillä jossain syvällä sydämessäni kuulen kysymyksen, muita kysymyksiä suuremman:
   ”Rakastitko Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi?”

TIMO JUNTUNEN