Pääkirjoitus:Kirkkoon mahtuu monta mielipidettä

10.12.14

Kirkkoon mahtuu monta mielipidettä

Pääkirjoitus

Kiistely sukupuolineutraalista avioliittolaista näyttää laantuvan, mutta asian käsittely tulee olemaan pitkä ja vaikea prosessi kirkolle.
   Moni yllättyi siitä, etteivät suomalaiset osanneet käydä lakimuutoksesta rakentavaa ja asiallista keskustelua, vaan aikuiset ihmiset sortuivat nälvimään toisiaan ja siinä sivussa kirkkoakin.
   Toivoa sopii, että keskustelun taso asiasta nousee, kun tunnekuohut ovat puolin ja toisin laantuneet.
   Samaan aikaan esillä ollut ydinvoimakysymys tai terveydenhuollon henkilöstön oikeus kieltäytyä abortista ei herättänyt kansassa juuri minkäänlaista reaktiota.
   Avointa keskustelua yhteiskunnassa pitää käydä, ja asioista saa olla eri mieltä. Eri mieltä voi olla myös rakentavasti ja toista ihmistä kunnioittaen.
   Avioliittokeskustelussa toisen kunnioitus unohtui. Asiat eivät enää riidelleet, vaan ihmiset. Oma mielipide pitää voida sanoa ääneen ilman pelkoa kiusatuksi tulemisesta.
   Vaikkei eduskunnan päätös muuta kirkon virallista linjaa avioliittokäsityksestä, kysymys jakaa mielipiteitä myös kirkon sisällä. Karkeasti puolet papeista hyväksyy kyselyn mukaan sukupuolineutraalin avioliittolain, puolet ei.
   Kirkon sisälläkin asiasta saa olla erilaisia mielipiteitä, muistutti Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi viime viikon  Rauhan Tervehdyksessä. Hän toivoi yhteisymmärryksen säilymistä eri tavoin ajattelevien kesken, ettei asia jaa ihmisiä kirkon sisällä ”meihin” ja ”noihin”.
   Suhtaudutaanpa avioliittokäsitteeseen miten tahansa, selvää on, että jokaisella ihmisellä on oikeus tasa-arvoiseen elämään ja kunnioitukseen, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
   Myös kirkko taistelee arvojensa mukaan oikeudenmukaisuuden puolesta.
HELI VÄYRYNEN