Pekka Helin: Seitsemän nidettä, jotka järisyttivät työläiskakaraa

10.12.14

Seitsemän nidettä, jotka järisyttivät työläiskakaraa

Lapsuuteni tiedollinen räjähtäminen johtui eräästä kirjasarjasta. Olin 12-vuotias opinhaluinen työläiskakara ja surin, että perheemme ainoa tietosanakirja oli 20-luvulta. Kärtin uutta kirjasarjaa ja sen myös sain.
   Siivojana toiminut äitini tuli kerran kotiin ja kertoi uutisen. Hän oli tilannut työpaikalla vierailleelta myyntimieheltä vielä   julkaisemattoman seitsenosaisen kirjasarjan: Koululaisen uuden tietosanakirjan.
Kun sarjan ensimmäinen osa tuli postissa kotiin, tutkin sitä tuntikausia. Ihastuin tekstiin, värikuviin, kansiin, paperiin.    Punnitsin teosta käsissäni. Haistelin sitä, hyvä etten maistanutkin.
   Innostuin niin, että kirjoitin maantiedon vihkoon selostuksen summittain valitsemastani aiheesta, Chilestä.  Asukasluku, bruttokansantuote, vienti, tuonti, elinkeinot. Piirsin maan lipun ja väritin sen huolellisesti tussilla.
   Maantiedon tunnilla koulukaverini paljasti kaiken opettajalle, joka ilahtui suunnattomasti 12-vuotiaan tiedonhalusta.    Sain mennä luokan eteen kertomaan kaiken Chilestä.
   Käytin Koululaisen uutta tietosanakirjaa päivittäin. Aina riitti jotain tarkastettavaa, sillä luin kaiken muunkin minkä sain käsiini. En ymmärtänyt aina lukemaani, joten käännyin rakastamani opuksen puoleen.
   Hallitsin sisällön hyvin, joten olihan tiedoilla brassailtava. Tärkeilin vuosia, kunnes löysin aikuisiässä voittajani. Erään miekkosen, joka oli hankkinut yleissivistyksensä samasta lähteestä kuin minäkin: Seitsemästä raskaasta, mutta innostavasta niteestä.
   Kävimme tietokilpailun, jonka minä hävisin. Minkä ikäisenä ihmelapsi Mozart on kuvattu tietosanakirjassa julkaistussa maalauksessa? Vastaus: kuusivuotiaana.
   Ketä on pidettävä Bachin musiikkisuvun perustajana? Vastaus: erästä musikaalista mylläriä.
   Nyttemmin olen heittänyt Koululaisen uuden tietosanakirjan roskiin, sillä niteet hajosivat jo ajat sitten.
PEKKA HELIN