Hietasaaren Ponipihan joulukuvaelma vie ensimmäisen joulun tunnelmaan. Kuva: Riitta Hirvonen

Rooleissa oikeat eläimet

17.12.14

Rooleissa oikeat eläimet

Kokenuttakin joulunäytelmän kirjoittajaa hermostuttaa, miten jouluevankeliumi saadaan kerrottua, kun esityksessä ovat mukana oikea aasi, elävät lampaat ja hevoset.
   – Tämä on ensimmäinen kerta, kun kirjoittamani joulukertomus viedään aitoon ympäristöön, talliin, jossa määkivät ihka elävät lampaat, oululainen Terttu Aakko toteaa iloisesti.
Hietasaaren Ponipihalla tulevana sunnuntaina esitettävän joulukuvaelman nimi on – paljonpuhuvasti – Joulussa tuoksuu talli.
Ponipihalle odotetaan paljon väkeä. Terttu Aakko kertoo iloitsevansa, että näytelmän kokonaisuudesta vastaa kokenut ohjaaja, liminkalainen Helena Tornberg.
– Valot ja äänentoisto vaativat erityishuomion, kun liikutaan isossa pihapiirissä. Päivän sää vaikuttaa esitykseen. Paikalle saapuvien kannattaakin muistaa pukeutua sään mukaisesti, Aakko hoksauttaa.

Ponipihalaiset
enkeleinä ja paimenina

Joulunäytelmässä on mukana eläinten lisäksi Ponipihan hevosharrastajia. Aakko riemuitsee pienistä näyttelijöistä, enkeleistä ja paimenista, joilta ei puutu intoa elävöittämään ikiaikaista jouluevankeliumia.
   – Viimeisissä harjoituksissa pieni poika halusi välttämättä näytellä aasia, kun oikeaa eläintä ei vielä otettu mukaan, Aakko kertoo.
   Näytelmän kirjoittajan innostus ei johdu vain aidosta talliympäristöstä, vaan Aakon mielestä Raamatun jouluevankeliumi on yksinkertaisuudessaan upea kertomus ensimmäisestä joulusta.
   – Raamatun kertomukset ovat pelkistettyjä tarinoita, joissa ydintä ei ole kuorrutettu kadoksiin. Sitä samaa yksikertaisuutta olen yrittänyt varjella kaikissa joulunäytelmissäni, joiden pohjana on jouluevankeliumi.
   Aakko toimii Ponipihan joulunäytelmässä kertojana. Esityksen musiikista vastaa Pyhän Tuomaan nuorisokuoro.
RIITTA HIRVONEN

Joulussa tuoksuu talli -esitykset ovat sunnuntaina 21. joulukuuta Hietasaaren Ponipihalla (Vaaskiventie 12) kello 15 ja kello 18.
Kuvaelman jälkeen on mahdollista kokea vanhanajan joulukirkon matkatunnelmaa poniajelussa. Ponipihan kodassa on tarjolla glögiä ja pipareita pientä maksua vastaan.