Tuirassa luotiin superadventti

3.12.14

Joulu otetaan haltuun poikkeuksellisella tavalla Tuiran seurakunnassa. Adventtina joulun kristillinen sanoma kerrotaan muun muassa avaruuskuvien, klassikkorunojen, musiikin ja tallin tuoksujen avulla.

Kirkolla on aivan liian hyvä sanoma hallussaan, jotta sitä julistettaisiin pelkästään kirkon omien seinien sisällä. Näin pohtii Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen.
   Joulukuussa sanoma Betlehemin tallissa syntyneestä Vapahtajasta kuuluu kirkkosalien lisäksi kauppojen edustoilla, huoltoasemilla, yliopistolla – ja myös Hietasaaren ponipihalla.
    Pesosella on paljon kerrottavana Tuiran eräänlaisesta superadventista. Satsaus joulun aikaan on ollut seurakunnassa poikkeuksellisen suurta.
   Syykin tähän on selvä. Kirkkoherra havahtui tilastoihin, jotka paljastivat muun muassa, että kirkossa käynti on vähentynyt niiden kirkkoon kuuluvien joukossa, jotka aiemmin osallistuivat seurakunnan tilaisuuksiin 1–2 kertaa vuodessa.
   – Kyse on uskollisista jäsenistä, jotka ovat tavanneet käydä kirkossa ehkä juuri joulun aikaan, mutta eivät enää. Haluamme löytää muun muassa nämä satunnaiskävijät uudestaan, Pesonen kertoo superadventin taustoja.

Musiikki on keino
tavoittaa ihmisiä

Muitakin joukkoja seurakunnan runsaalla ohjelmalla pyritään tavoittamaan. Niilo Pesosen mukaan Tuirassa kirkkoon kuulumisprosentti on noin 72.
   Luku on maan keskitasoa alhaisempi, mutta ei poikkeuksellinen suurissa seurakunnissa. Kirkkoherran mukaan kirkkoon kuulumattomat haastavat työntekijät jalkautumaan kirkon tilojen ulkopuolelle.
   Tuiran adventti sisältää paljon musiikillista ohjelmaa, mikä ei ole lainkaan sattuma.
   – Juuri musiikki on tutkitusti keino tavoittaa ne, jotka löytävänsä tien kirkkoon ani harvoin, Pesonen sanoo.
   Sekään ei ole sattumus, että satsaus löytää kirkosta vieraantuneet osuu juuri joulun alle.
   – Joulu on edelleen osa suomalaista perinnettä, ja monet etsivät elämyksien kautta aitoa joulun tunnelmaa.
   – Valtaosa ihmisistä tuntee yhä joulujuhlan kristillisen alkuperän. Siksi otamme joulun haltuun tapahtumien kautta, joissa sanoma ensimmäisestä joulusta välittyy kuvien, musiikin, runojen ja aidon tallitunnelman avulla, Pesonen valottaa lähiviikkojen sisältöä.

Sanomaa ei
tyrkytetä

Vaikka seurakunta on liikkeellä tavoittaakseen löyhästi kirkkoon kuuluvat ja jäsenyytensä jo jättäneet, Niilo Pesonen toteaa, ettei adventin ohjelmisto ole rynnäkkö ihmisten tykö tyrkyttämään kristillistä sanomaa joulusta.
   – Mutta toisaalta Jumala on niin iso ja niin hyvä asia, että sanaa Hänestä on kerrottava kaikille. Jumala antaa meille lupauksen iankaikkisuuden olemassaolosta, mutta usko antaa merkityksen jo tämänpuoleiseen elämäämme.
   Pesonen painottaa, etteivät adventin ajan tapahtumat Tuirassa ole suunnattu pelkästään kirkkotiensä kadottaneille.
   – Kyllä seurakunnan tilaisuuksiin ovat aina kaikki tervetulleita.
   Sitäkin Pesonen korostaa, etteivät superadventin taustalla ole pelkästään Tuiran seurakunnan työntekijät, vaan ennen kaikkea runsaasti tavallisia seurakuntalaisia, muun muassa ponitallin hevosharrastajia ja joukko taiteen ammattilaisia Oulusta ja muualta.

RIITTA HIRVONEN