Oulun metropoliitta Elian silmäteriä ovat hänen kaksi kissaansa. Kuvaan pääsi Momče. Kuva: Pekka Helin

Amerikka opetti piispaa

20.1.15

Amerikka opetti piispaa

Metropoliitta Elia ymmärtää maailmaa sanojen kautta

Oulun ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Elialla, 53, oli maanantaina ensimmäinen työpäivä. Heti yhdeksältä hän asteli virka-asunnostaan hiippakunnan kansliaan ja antoi Rauhan Tervehdykselle haastattelun.
   Vielä vähän aika sitten Elia oli Vaasan seurakunnan kirkkoherra ja tunnettiin nimellä Matti Wallgrén. Valinnan myötä hänelle annettiin kirkollinen nimi Elia.
   Eliaa on opettanut paljon opiskelu Pyhän Vladimirin teologisessa seminaarissa Yhdysvalloissa, josta hän valmistui vuonna 2003.
   – Ne olivat elämäni parhaimmat ja raskaimmat vuodet. En vaihtaisi pois niitä ikinä.
   Oppimiskulttuuri oli Elialle sokki, sillä koulussa vallitsi kova kuri. Tentin sai suorittaa kaksi kertaa. Jos ei päässyt läpi, opiskelu loppui siihen.
   Opiskelijat lukivat tenttiin yhdessä, mikä hitsasi ryhmän yhteen. Opiskelu oli muutenkin tiivistä ja yhteisöllistä.
   Seminaarissa tuleva piispa oppi aiempaa enemmän hyväksymään ihmisten puutteellisuuden ja heikkouden sekä oman heikkoutensa.
   – Kun eletään yhteisössä, jossa käyvät kyynärpäät yhteen, oppii tuntemaan toiset ja itsensä aika hyvin. Itsensä tutkiskelua ja samalla ihmisyyden tutkistelua se oli. Oikea ihmisyyden koulu, Elia muistelee.
   Elian äiti kuoli, kun poika vielä opiskeli. Hän ei ehtinyt hyvästellä äitiään.
   Suuria tunteita, suuria muutoksia ja vaikeita asioita. Näitä olivat Elian opiskeluvuodet täynnä.

Pärjää yhdeksällä
kielellä

Oulun metropoliitta on kielellinen lahjakkuus. Hän kertoo pärjäävänsä yhdeksällä kielellä. Kaikki kielet eivät ole kuitenkaan yhtä hyvin hallussa.
   Parhaiten hän osaa ruotsia ja englantia, keskikastissa ovat tšekki, saksa, puola ja venäjä. Heikoimpaan kastiin kuuluvat viro, espanja ja serbia.
   Piispa on opiskellut kieliä lukiossa ja yliopistossa ja hän on pitänyt kielitaitoaan myös yllä. Lisäksi hän on matkustellut, mikä on pitänyt kielet muistissa.
   – Minulla on ihmeellinen kielikorva. Nappaan kielet nopeasti ja muistan ne. Hahmotan maailmaa puhuen. Ilmaiseni itseäni ja ymmärrän maailmaa sanojen kautta. Sitä kautta kieletkin ovat tarttuneet minuun.

Itsekriittinen
piispa

Sanotaan, että ihmiset, jotka hahmottavat maailmaa sanojen kautta ovat kriittisiä. Onko Oulun metropoliitta kriittinen?
   – Sanoisin, että ainakin itsekriittinen, vastaa Elia ja nauraa iloisesti.
   – Olen itsekriittinen vähän liikaakin. Joskus pitää olla armahtavainen myös itseä kohtaan. Se on sellainen asia, joka ei ole ihan helppoa. Pappina on helppo armahtaa muita, mutta ei itseään.

Kahden kissan
omistaja

Piispalla on kaksi kissaa, Momče ja Muusa.
   – Siinä ovat minun perhesuhteeni. Kissat ovat silmäteräni. Ne jäivät juoksemaan tuonne seinän taakse. Ne ovat ystäviä, ja niiltä saa niin hirveän paljon. Ihmiset, jotka eivät tykkää kissoista, eivät tiedä, kuinka paljon kissat voivat omistajilleen antaa.

PEKKA HELIN

Kielitaitoinen metropoliitta

– Metropoliitta Elia (Matti Wallgrén, s. 8.12.1961) kirjoitti ylioppilaaksi Kajaanissa vuonna 1981 ja lähti opiskelemaan ruotsin ja tšekin kieltä sekä fonetiikkaa Tukholman yliopistoon. Vuonna 1983 hän aloitti myös luokanopettajan opinnot Tukholman opettajakorkeakoulussa.
– Valmistuttuaan Matti Wallgrén toimi luokanopettajana Ruotsissa ja jatkoi kielten opintoja Tukholman yliopistossa. Opiskelujen aikana hän toimi loma-aikoina matkaoppaana Tšekissä.
– Wallgrén täydensi opettajantutkintoaan Helsingin yliopistossa. Hän toimi Helsingissä ruotsin kielen kielikylpyopettajana 10 vuoden sekä ortodoksisen uskonnon opettajana kahden
– Ortodoksista teologiaa Wallgrén opiskeli Pyhän Vladimirin teologisessa koulussa vuosina 2001–2003 Yhdysvalloissa.
– Wallgrén ei ole aviossa, sillä ortodoksipiispojen on oltava naimattomia.

Artikkeli on osa lehteä 2/2015