Diakonian apu tehostuu Oulunsalossa

7.1.15

Oulunsalon seurakunta on päättänyt käyttää vuoden 2013 säästyneitä määrärahoja diakoniatyön ylimääräisiin avustuksiin 60 000 euroa.
   Erillisistä avustusvaroista päätti Oulunsalon seurakuntaneuvosto seurakunnan luottamushenkilön, diakoniatyön johtokunnan puheenjohtajan Antto Joutsiniemen ehdotuksesta.

Oulunsalon diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt, mitä avustusvarojen lisääntyminen tarkoittaa käytännössä?
   – Seurakunnan normaalista avustusbudjetista, joka on noin 20 000 euroa, avustamme aikaisempien vuosien tapaan.
   – Seurakuntaneuvoston myöntämistä erillisistä avustusvaroista, 60 000 eurosta, meillä on tarvittaessa mahdollisuus avustaa asiakkaitamme aiempaa suuremmilla summilla. Se tarkoittaa avun vaikuttavuuden lisääntymistä.

Antto Joutsiniemi, kuinka suurista avustussummista nyt puhutaan?
   – Avustus, jonka voimme antaa erillismäärärahoista, voi olla enimmillään useampi tuhat euroa. Tällaisissa tapauksissa kyse on vapaaehtoisesta velkaneuvonnasta, joka sisältää mahdollisesti muutakin tukea kuin pelkkää taloudellista avustamista. Suuremmalla avustussummalla pyritään siihen, että avun tarvitsijaa autetaan pysyväisluonteisesti. Pyrimme siihen, että asiakas pystyisi avun saamisen jälkeen seisomaan omilla jaloillaan ja jatkamaan matkaa omin voimin.

Onko avustuksen saaminen diakoniassa helpottumassa?
 – Kriteerit tavallisille diakonian avustuspäätöksille pysyvät samana. Erillismäärärahan osalta käytämme tapauskohtaista harkintaa.

Riitta Markus-Wikstedt, kuka avustuksista päättää?

   – Perinteisistä diakoniatyön avustuksista, esimerkiksi ruoka-avusta, päättävät aiemman käytännön mukaisesti diakonian viranhaltijat. Erillismäärärahojen käytöstä, suuremmista avustussummista, päättävät yhdessä diakonianviranhaltijat, diakoniatyöstä vastaava pastori ja asiantuntijana Antto Joutsiniemi.

RIITTA HIRVONEN 

Artikkeli on osa lehteä 1/2015