Arpàd Kovàcs jättää vuodeksi kansainvälisen työn pastorin tehtävät. Kuva: Riitta Hirvonen

Ihmisiä: Arpàd Kovàcs

7.1.15

Ihmisiä: Arpàd Kovàcs

Valtaa pitää arvostella

Pastori Arpàd Kovàcs on jättämässä vuodeksi kansainvälisen työn pastorin tehtävät Oulun seurakunnissa. Hän siirtyy helmikuussa työskentelemään Hailuoto – turvasaari vainotuille taiteilijoille -hankkeessa.
   Kovàcs on ollut viime aikoina usein julkisuudessa, muun muassa viime keväänä, kun hän tarjosi kirkon turvapaikaksi suomalaiselle, huostaan otetulle teinille.
   Kovàcs kuuluu Oulun niin sanottuihin agnostikkopappeihin, joiden tilaisuuksista tehtiin viime vuonna kantelu Oulun tuomiokapituliin.
   Miksi kuljet niin usein vastavirtaan, Arpàd Kovàcs? 
   – Ehkä kärsin jonkinlaisesta Robin Hood -syndroomasta. Minun on pakko ”ottaa rikkailta ja antaa köyhille”, hajonneesta Jugoslaviasta Suomeen turvapaikanhakijana 1990-luvulla tullut pastori nauraa.
   Kovàcs sanoo olevansa vakaumuksellinen anarkisti. Heltiääkö häneltä ymmärrystä viime itsenäisyyspäivänä toistamiseen riehuneille – itseään anarkisteiksi kutsuville – ”kiakkovieraille”?
   Kovàcs toivoo, että mellakoimisen sijaan anarkistijoukko keksisi viruksen, jonka voisi levittää pankkien tietoliikenteeseen tasamaan ihmisten tilit.
   Sitten hän vakavoituu:
   – Mitkään rakenteet yhteiskunnassa eivät ole välttämättömiä ja perusteltavissa esimerkiksi parlamentarismilla. Siksi rakenteita on lupa myös kritisoida. 
   Pastorin esikuvissa on anarkisteja, filosofeja, runoilijoita ja katolisia pappeja 1500-luvulta. Jeesus löytyy myös listalta, mutta Arpàd Kovàcs pahoittelee sitä, että Vapahtaja on perin ryöstökalastettu hahmo.
   – Kaikki kirkon eri ryhmittymät liberaaleista konservatiiveihin löytävät omalle ajattelulleen perusteita Jeesuksen elämästä ja julistuksesta.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 1/2015