– Vanhempani vihittiin vuonna 1970 täällä Karjasillan kirkossa

Ihmisiä: Maija Konttinen

30.1.15

Ihmisiä

Pastori ja morsian

Juuri valmistuneiden tilastojen mukaan viime vuonna Oulun seurakunnista eniten kirkollisia vihkimisiä toimitettiin Karjasillan seurakunnassa, yhteensä 181 kappaletta. Viidessä niistä vihkijänä oli pastori Maija Konttinen.
   Vihkipäivä on yksi elämän merkkipaaluista. Siksi on tärkeää, että juhla tuntuu omalta. Sen varmistamiseksi pappi käy aina vihkikeskustelun sulhasen ja morsiamen kanssa tutustuakseen heihin ja heidän toiveisiinsa.
   – Haluan tietää heidän elämäntarinansa, milloin ja missä he ovat tutustuneet toisiinsa ja mihin ihastuneet toisissaan.  Kyselen myös, millainen heidän arkensa on, onko vaikkapa yhteisiä harrastuksia, Konttinen kertoo.
   Pappina häntä kiinnostaa myös se, miksi pari on päätynyt kirkolliseen vihkimiseen ja mitä heille merkitsee sitoutua toisiinsa Jumalan kasvojen edessä.
    Erityisesti Konttisen mieleen on jäänyt vihkiminen, jossa pariskunnalla oli pieni lapsi.
   – Kirkonpenkissä lapselle iski ikävä vanhempia ja hän lähti kävelemään alttarille heidän luokseen. Oli koskettavaa, kun isä nosti lapsen syliin vihkihetkellä, ja koko perhe oli siinä koossa.
    Tulevana kesänä Maija Konttinen itse sanoo ”Tahdon”. Se tapahtuu morsiusmessussa.
   – Morsiusmessu on ehtoollisjumalanpalvelus, johon on tavallaan upotettuna vihkiosio. Emme halua vain käväistä nopsasti alttarilla, hän perustelee.
   Messua puoltaa myös se, että hän on voinut pyytää useita ystäväpappeja sitä toimittamaan.
   – Jokaisella on oma tehtävänsä: yksi toimii liturgina, toinen saarnaa, kolmas lukee tekstit ja esirukouksen, neljäs on ehtoollisavustajana muiden kanssa. Yhden papin valitseminen olisi ollut hankalaa! hän naurahtaa.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 4/2015