Ihmisiä: Risto Hämeenkorpi

14.1.15

Rukousaiheena sopu

Oululainen Risto Hämeenkorpi vaihtoi luterilaisuudesta katolisen kirkon jäseneksi 1993. Kirkkokunnan vaihtamista edelsi paljon rukousta, kyselyä ja epäilyä siitä, onko liittyminen toiseen kirkkoon synti.
   Hämeenkorpi sanoo arkaillen seuraavan lauseen:
   – Kyselemisen keskellä kuulin äänen: Minä en erottele kirkkoja.
Kuka näin puhui, sitä Hämeenkorpi ei selittele.
   Risto Hämeenkorpi ei katso luterilaista kirkkoa kriittisesti, vaikka sen jättikin. Hän sanoo, että Suomen evankelisluterilainen kirkko tarvitsee rukousta, mutta myös muiden kirkkojen puolesta on rukoiltava.
   Sitä Hämeenkorpi tekeekin. Hän on osallistunut vuodesta 1998 saakka Oulun ekumeniaan: kolmen kirkon, ortodoksien, katolisten ja luterilaisten yhteiseen jumalanpalvelukseen, joita pidetään kaupungissa kerran kuukaudessa.  Seuraavan kerran jumalanpalvelus on 25. tammikuuta Oulun katolisessa kirkossa kello 14 kristittyjen ykseyden rukousviikon päätöspäivänä.
   Ekumeenista jumalanpalvelusta on Hämeenkorven mukaan helppo suunnitella: vaikka kirkkojen välillä on käyty jopa sanaharkkaa esimerkiksi suhtautumisesta homoseksuaalisiin suhteisiin, yhteistä hartautta tehdään ilman näkemyseroja.
   – Jokaisesta kirkosta löytyy Jumalan valoa, pyrkimystä hyvään, yritystä välittää ja rakastaa.
  Hämeenkorvelle ei ole tärkeää ehdoton oikeassa oleminen, viimeisen sanan saaminen kirkkojen oppikysymyksissä.
– Annan toisten olla oikeassa. Se sopii minulle paremmin.
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 2/2015