Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä työskentelevä Kari Kanala pitää kokemusta tv-sarjan teosta opettavaisena. Kuva on kesältä 2010 Oulusta. Kuva: Rauhan Tervehdyksen arkisto

Järjestetty avioliitto voi toimia, jos rakkaus syttyy

28.1.15

Järjestetty avioliitto voi toimia, jos rakkaus syttyy

Alkuvuoden aikana suomalaisia on mietityttänyt, voiko tuntemattoman kanssa mennä naimisiin ja voiko järjestetyssä avioliitossa syntyä rakkautta.
   Keskustelun taustalla on televisio-ohjelma Ensitreffit alttarilla, jossa neljä asiantuntijaa valitsee parikymmenen ehdokkaan joukosta kolme pariskuntaa. Nämä parit näkevät toisensa ensi kertaa mennessään naimisiin.
   Viime tiistaina vuorossa oli sarjan neljäs osa, jossa avioparit muuttivat häämatkan jälkeen saman katon alle.
   Ohjelman asiantuntijana toimineen ja pareja yhteen saattaneen pastori Kari Kanalan mukaan tilanne kuvaa hyvin sitä, kuinka parit oppivat heti tekemään töitä suhteensa eteen.
    – Suurin osa elämästä on arkea. Nämä suhteet alkavat heti arjen kautta, Kanala toteaa.
   Ohjelma on saanut paljon kritiikkiä. Sen on koettu halventaneen avioliittoa, sillä parit voivat hakea eroa heti viiden viikon yhdessä asumisen jälkeen.
   Itsekin avioliitossa elävä Kanala pohtii, että parisuhteessa pitkään eläneiltä voi puuttua empatiakykyä sinkkuja kohtaan.
   – Ei muisteta, millaista sinkkuna eläminen voi olla, kun sitä puolisoa ei vain löydy. Moni elää yksin, vaikka ei haluaisi.
   Kaikki osallistujat ovat Kanalan sanoin ”tolkun ihmisiä”. Ohjelman loppusuoralle valikoituneita henkilöitä haastatellessaan hän kertoo kiinnittäneensä huomiota heidän arvoihinsa.
   – Odotamme toiselta samoja arvoja kuin itsellä on. Haemme ikään kuin peiliä, ihmistä, josta näemme itsemme.
   Kanala uskoo, että tapoja löytää puoliso on monia. Olennaista on vain se, että rakkaudella on mahdollisuus syttyä.
– Seurakunnat voisivat tarjota yhä enemmän aikuisille luontevia paikkoja hengailla. Asioita tapahtuu, kun ihmiset tapaavat, hän uskoo.
   Ohjelmaan hän uskaltautui mukaan katsottuaan sarjan tanskalaista versiota ja huomattuaan, että ohjelmassa kunnioitetaan siihen osallistuvia.
   – Pyysin kuitenkin vaimolta luvan lähteä mukaan.
   Vaimon lupa olikin tarpeen, sillä Kanalan mukaan ohjelmaa tehdessä tuotantotiimin kanssa on puhuttu paljon omista parisuhteista.
   – Teen nyt enemmän ruokaa kotona, hän naurahtaa.
ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 4/2015