Kirkollisen vihkimisen voi suorittaa joko pitkän tai lyhyen kaavan mukaan. Naimisiin voi mennä myös osana morsiusmessua. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kirkkohäiden aarre avautuu häämessuilla

28.1.15

Kirkkohäiden aarre avautuu häämessuilla

Oulun ev.lut. seurakunnat ovat mukana ensi lauantaina Oulussa järjestettävillä häämessuilla. Seurakuntien messuosastolta löytyy koko päivän pappi ja kanttori, joiden kanssa voi kysyä vihkimiseen liittyvistä asioista.
   Kyselemisen lisäksi osastolla voi esimerkiksi kuunnella vaihtoehtoja kirkossa soitettavaksi musiikiksi tai hypistellä vihkiryijyjä.
   – Haluamme tuoda esiin kirkon aarteen, kaikki ne rikkaat ja valtavan upeat sisällöt, joita vihkimiseen liittyy, kertoo pastori Satu Kreivi-Palosaari, joka on ollut suunnittelemassa messuosastoa.
Päivä on aikataulutettu siten, että tunnit on nimetty eri teemoille, kuten vihkikaavalle ja häämusiikille. Tuolloin paikalla päivystävät pappi ja kanttori ovat varautuneet esittelemään erityisemmin juuri niitä, mutta heiltä voi kysyä myös kaikesta muusta.
– Kaikki päivän aikana paikalla olevat papit ja kanttorit osaavat kyllä vastata muidenkin aihepiirien kysymyksiin, Kreivi-Palosaari vakuuttaa.

Liitto saa
Jumalan siunauksen

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa liitolle pyydetään Jumalan siunausta. Vihkiminen on hyvin hengellinen tilanne niin papille kuin vihittäville.
   – Koen vihkimisen aina hyvin vakavana tilanteena, siinä ollaan isojen asioiden edessä. Siunauksen pyytäminen parille Jumalalta on vaikuttavaa.
   Satu Kreivi-Palosaaren kokemus on, että parit ovat yhä enemmän kiinnostuneita nimenomaan vihkimisen hengellisestä sisällöstä.
   – He tulevat kirkkoon juuri sen vuoksi, että saavat liitolleen siunauksen.
   Hän uskoo, että kirkollisen vihkimisen valitsevat yhä enemmän he, joille sen hengellisellä ulottuvuudella on merkitystä.
   – Pappina on ollut ihanaa nähdä, kuinka kiinnostuneita ihmiset ovat nimenomaan vihkimisen sisällöstä. He miettivät sopivaa vihkikaavaa, sitä, kuka läheisistä lukisi rukouksen, millaista musiikkia valitaan ja niin edespäin.

Mallia keskusteluun
televisiosarjoista

Jotta pappi osaa puhua vihkitilaisuudessa juuri kyseisestä hääparista, hän käy vihkikeskustelussa heidän kanssaan läpi parin yhteistä taivalta ja toiveita itse tilaisuutta varten.
   – Se hyvä puoli television hääsarjoissa on, että niitä katsottuaan ihmiset osaavat kertoa enemmän asioistaan, ja ovat avoimia, Kreivi-Palosaari kiittelee.
ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 4/2015