Kirjan toimittaja

Kirkkotaidekirja julkistettiin Muhoksella

21.1.15

Sunnuntaina Muhoksen seurakuntatalossa pidetyssä ekumeenisessa juhlassa julkistettiin Muhoksen evankelisluterilaisen seurakunnan ja Oulun ortodoksisen seurakunnan yhteishankkeena julkaisema kuvakirja Herran huoneiden kuvamaailma.
   Kirjan toimittaja, kirkkoherra Jouni Heikkinen kertoi, että elämme värien aikakautta. Siksi tarvittiin teos, joka esittelee Muhoksen kirkon taideteoksia kaikissa väreissään.
   – Muhoksen kirkko on 380-vuotias puinen tukipilarikirkko, jossa on Emanuel Granbergin maalauksia 1770-luvulta. Eniten niitä on sakastissa, mutta myös alttaritaulu ja lehterikaiteen profeetat ovat hänen maalaamiaan, kertoi Heikkinen.
   – Vierailullaan kirkkoon tutustunut Armi Kuusela oli aivan haltioissaan nähdessään sakastin maalaukset.
   – Aluksi kirja ajateltiin tehtäväksi luterilaisesta kirkosta, mutta pian tuli mukaan ajatus ottaa kirjaan myös Muhoksella oleva Kristuksen kirkastumisen tšasouna. Kummankin kirkkokunnan piispat hyväksyivät tämän ekumeenisen ajatuksen, muisteli Heikkinen.
   Heikkinen ja oululainen ikonimaalari Heljä-Marja Surcel sopivat, että luterilaista kirkkoa esitellään pääosin sanoin. Tšasounan esittelyssä pääpaino on Raija Savolaisen ja Elsa Helena Topin maalaamilla ikoneilla.
   Heikkisen mukaan asiantuntijakirjoittajia löytyi jopa mystisellä tavalla aina tarvittaessa. Kirjoittajina ovat Surcelin lisäksi yliarkkitehti Antti Pihkala, uskonnon lehtori Marja-Kaisa Heikkinen, taidehistorioitsijat Katariina Husso ja Paula Mäkelä sekä piispa Arseni.
   Ikonit välittävät katsojilleen ortodoksista uskonoppia perinteisillä väreillä ja aiheilla, mutta silti taidemuoto kehittyy ja uudistuu. Ekumeenisella pohjalla toimiva Oulunseudun ikonimaalarit -yhdistys on vuosien kuluessa lisännyt ja uudistanut ikonikantaa niin ortodoksisten kuin luterilaisten kirkollisissa tiloissa.

MARTTI KIVIHARJU

Artikkeli on osa lehteä 3/2015