Nettipalvelulla vapaaehtoisapua

28.1.15

Nettipalvelulla vapaaehtoisapua

Yhteisvastuun kotimaan osuudella saatetaan
yhteen yhä useampi apua tarvitseva ja auttaja

Oulun seurakuntien vapaaehtoinen Maire-Solveig Susi juttelee Keskustan seurakuntatalon monitoimisalissa Isokadulla tuttaviensa kanssa. Torstaisin auki olevassa Meijän Olokkarissa syödään herkkuklassikkoja, pihlajanmarjakarkkeja ja lämmitellään käsiä kuuman teekupin avulla.
    Meijän Olokkari on kaikille avoin kohtaamispaikka. Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille Olokkarissa on auki tietokone. Suurella Sydämellä -verkkopalvelusta voi tarkistaa, missä päin Oulua tarvitaan tällä hetkellä apua, vaikkapa keikkaluonteista.
   Ja löytyyhän niitä: sivuilta näkee, että esimerkiksi Toppilan ompelukerhoon kaivataan ompelukoneita ja saumureita.
Vapaaehtoistyötä sekin, että lahjoittaa omastaan muille, jos kotona pölyttyy joutilas singeri.

Satunnaiskeikkoja
verkkopalvelun kautta

Maire-Solveig Susi pistäytyy Olokkarin tietokoneella, mutta juuri nyt hän ei kaipaa lisää vapaaehtoisvastuuta. Hän vetää raamattupiiriä, ja siinä on nyt kylliksi.
   – Mutta täältä Suurella Sydämellä -sivuilta löydän tarjolla olevia pestejä, mikäli aikaa on esimerkiksi lähteä kävelylenkille vanhuksen kanssa.
   Vanhuksen kanssa ulkoileminen on Sudelle tuttua: kun hän muutti parisen vuotta sitten Ouluun, hän aloitti vapaaehtoisena toimimisen juuri ulkoilukaverina.
   Olokkarissa ollaan selvillä siitä, että Yhteisvastuukeräyksen kotimainen osuus menee tänä keväänä ihmisten auttamiseen ja palvelemiseen perustetun Suurella Sydämellä -palvelun kehittämiseen.

Apua voi antaa, mutta
toivottavasti myös pyytää

Yhteisvastuuvaroin Suurella Sydämellä -toimintaa laajennetaan koko maahan, jotta yhä useampi ihminen voisi saada tarvitsemaansa apua ja tukea. Keräysvaroin tehostetaan myös uusien vapaaehtoisten rekrytointia ja koulutusta.
   Näin kertoo Yhteisvastuukeräyksen kampanjasuunnittelija Salla Peltonen Kirkkopalveluista. Hänen mukaansa tällä hetkellä noin 40 seurakuntaa käyttää vapaaehtoistyössään hyväksi Suurella Sydämellä -palvelua.
   – Tyypillisesti Suurella Sydämellä -toiminta aloitetaan etsimällä sivuston kautta vapaaehtoisia auttajia. Kun tämä lähtee pyörimään, palvelua voidaan laajentaa ottamalla käyttöön pyydä apua -toiminto. Sen kautta ihmiset pystyvät pyytämään apua itselleen, Peltonen kertoo.
   – Tätä palvelun kehittämistä tuetaan yhteisvastuuvaroin.

Hyvä keräysaihe, vaikka
sivustoa ei hyödynnetäkään

Muhos on yksi monista seurakunnista, jotka eivät, ainakaan vielä, ole ottaneet käyttöönsä Suurella Sydämellä -verkostoa. Diakoniatyöntekijä Hanna Kaisto-Vanhamäki toteaa, ettei se ole kuitenkaan este kerätä yhteisvastuuta hyvillä mielin.
   – Ehkä olemmekin vielä joku päivä palvelussa mukana. Toistaiseksi meillä on kokemus, että pienellä paikkakunnalla ihmiset tuntevat kaupunkilaisia paremmin toisensa, ja siksi apua tarvitseva ja auttaja pystytään yhdistämään ilman nettipalvelua.
   – Osalle pitäjäläisistä netin käyttäminen on vierasta ja mahdotontakin. Tämän olemme huomanneet, kun olemme yrittäneet hyödyntää seurakunnan omia nettisivuja työssämme.
   Kaisto-Vanhamäen mukaan keräyksen omaan seurakuntaan jäävällä osuudella koulutetaan yhdessä paikallisen   Punaisen Ristin kanssa muhoslaisia vapaaehtoisia toimimaan niin perheiden kuin yksinäisten hyväksi.
   – Tästä olemme innoissamme, hän toteaa.
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 4/2015