Se voittaa, joka viimeksi nauraa

7.1.15

“Ei hätää! Sitä kutsutaan turbaaniksi. Sen sisälle on kääritty pitkä, vyötärölle ulottuva hiuspehkoni. Ja nyt, lähtekäämme taisteluun suvaitsemattomuutta vastaan!” Näin toteaa vapaasti suomennettuna Vishavjit Singhin luoma turbaanipäinen ja parrakas versio piirroshahmo Captain Americasta.
   New Yorkissa asuva Singh on uskonnoltaan sikhi. Hän on myös yksi sarjakuvataiteilijoista, jotka käyttävät taidetta apuna taistelussa uskonnollista suvaitsemattomuutta ja sensurointipyrkimyksiä vastaan.
Singh perusti Sikhtoons-sivuston pian sen jälkeen, kun World Trade Centerin kaksoistornit tuhottiin terroristi-iskussa syyskuussa 2001.
   – Osa sarjakuvista perustuu kokemuksiini parrakkaana, turbaanipäisenä amerikkalaisena. Ihmiset huutelivat perääni haukkumasanoja ja käskivät mennä kotiin, hän kertoo.
   Sähköisessä mediassa satiiriset sarjakuvat tavoittavat hetkessä miljoonayleisöjä. Brittiläisen Martin Rowsonin piirroksia julkaistaan säännöllisesti The Guardianissa.
   Hän toteaa, että mitä enemmän hänen sarjakuvansa tavoittavat ihmisiä, sitä enemmän hän saa valituksia ja tappouhkauksia.
   Syyrian tunnetuin sarjakuvataiteilija Ali Farzat on myös kokenut sosiaalisen median mahdin. Vuonna 2011 naamioituneet asemiehet hakkasivat Farzatin murtaen hänen kätensä. Farzat uskoo hyökkäyksen olleen kosto, koska hän oli arvostellut presidentti Bashar Assadia piirroksissaan.
   Martin Rowson on samaa mieltä.
   – Nauretuksi tuleminen on ainoa asia, mistä valtaapitävät eivät selviydy, hän kommentoi hyökkäyksestä kuultuaan. 
   – Se voittaa, joka viimeksi nauraa.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 1/2015