Puusta maksettiin vuosikausia kartellihintoja. Kuva: Elsi Salovaara

Seurakuntayhtymä hakee korvauksia puukartellijutussa

20.1.15

Seurakuntayhtymä hakee korvauksia puukartellijutussa

Oulun seurakuntayhtymä hakee puukartellijupakassa metsäyhtiöilta noin 70–80 000 euron korvauksia, kertoo yhtymän taloussuunnittelija Jouko Hanhela. Yhtymä ja siihen myöhemmin liittyneet Ylikiimingin, Oulunsalon, Yli-Iin,   Haukiputaan ja Kiimingin seurakunnat möivät vuosina 1997–2004 Stora Ensolle, UPM:lle ja Metsäliitolle raakapuuta lähes 300 000 euron arvosta.
   Kolme metsäyhtiötä piti kyseisenä ajanjaksona ostokartellia eli ne syyllistyivät laittomaan hinnoista sopimiseen.   Vuonna 2009 markkinaoikeus tuomitsi Stora Enson ja Metsäliiton sakkoihin. UMP välttyi sakoilta, sillä se paljasti kartellin.
   Korvauksista päättää aikanaan Helsingin käräjäoikeus, jonne on jätetty runsaat 1 700 kannetta. Korvauksia ovat hakeneet muun muassa yksityiset metsänomistajat, kunnat ja seurakunnat.
   Oulun seurakuntayhtymä hakee Hanhelan mukaan korvauksia Suurisavotta 2 -hankkeen kautta. Muuramelainen yrittäjä Reijo Lahtonen on organisoinut kyseisen kannekeräyksen.
   Lahtonen on kerännyt kanteita ennenkin. Suurisavotta I -hankkeeseen osallistui noin 700 metsänomistajaa, mutta heidän vaatimuksiaan Helsingin käräjäoikeus piti vanhentuneina. Helsingin hovioikeus kuitenkin katsoi, että vaatimukset olivat voimassa vuoden 2015 alkuun saakka. Reijo Lahtonen aloitti tällöin Suurisavotta 2 -hankkeen, jolloin korvauskanteita tuli tuhat lisää.
   Hanhela kertoo, että Oulun seurakuntayhtymän puukaupat olivat niin pieniä, ettei pelkästään niiden perusteella kannattaisi hakea korvauksia. Sen sijaan yhtymään liittyneiden seurakuntien Ylikiimingin, Oulunsalon, Haukiputaan, Yli-Iin ja Kiimingin kaupankäynti oli niin suurta, että mahdolliset korvaussummatkin nousevat mittaviksi.
   Hanhela myöntää, että oikeudenkäynti saatetaan hävitä. Riski on olemassa, mutta markkinaoikeuden ennakkopäätös antaa yhtymälle Hanhelan mukaan pontta uskoa, että käräjäoikeuden päätös on samansuuntainen.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 2/2015