Eija Pelkonen toivoo

Surulle löytyi jakaja

21.1.15

Eija Pelkonen halusi tulla kirvessurmien jälkeen kirkkoon hiljentymään.

Tuiran seurakunnan tiloista Myllytieltä oli lähdössä viime keskiviikkoiltana kuuden maissa kaksi työntekijää kotiinsa. Heidän lähtönsä pysähtyi heti alkuunsa, kun poliisi viittelöi kulkijat takaisin sisälle kirkkoon.
   Kirkon ovet laitettiin lukkoon, vaikka tilanteen vakavuus naapurikorttelin pubissa oli vielä selviämättä.
Kun keskiviikkoillan viikkomessu alkoi seitsemältä, kirkkoon saapuva väki oli jo perillä tapahtumista.      Suntio päästi ovesta sisälle huolestunutta ja jännittynyttä joukkoa.
   Tuiran kirkon avoimien ovien -illassa oli tuolloin nuoria paikalla.  Myös heille annettiin kehotus pysyä sisällä. 

Poliisin työn
vaarallisuus pelottaa

Seuraavana aamuna murhemielellä liikkuvia kaupunkilaisia kulki niin pubin edustalle sytyttämään kynttilöitä surmansa saneiden muistoksi kuin tien toiselle puolelle Tuiran kirkkoon hiljentymään.
   Kymmenen maissa kirkon penkissä istui oululainen Eija Pelkonen. Häntä väkivaltaisuudet koskettavat läheltä kahden poliisin omaisena.
   – Minulla on pelko läheisteni puolesta, hän toteaa.

Ulkopuolisen kanssa
on hyvä puhua

Pelkonen kertoo tulleensa Tuiran kirkkoon, koska omien ajatuksien jakaminen pelkästään kotiväen kesken ei tuntunut enää järkevältä.
   – Kotona olimme kaikki samoissa, ahdistavissa tunnelmissa. Papin kanssa jutteleminen toi minulle uusia ajatuksia. Niiden kanssa menen nyt kotiini ja kerron keskustelusta sielläkin.
   – Ehkä silmätkään eivät ole enää niin itkuiset, kun työt iltapäivällä alkavat.
   Kun keskiviikkoiltana mediassa levisi tieto, että Tuiran kirkkoa pidetään seuraavana päivänä auki hiljentymistä ja keskusteluapua varten, sosiaalisen median keskustelupalstoilla ihmeteltiin, mitä tekemistä kirkolla on Tuiran tapahtumien kanssa.
   Pelkonen toteaa, ettei ymmärrä kritiikkiä. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että kirkon ovet aukaistiin tulijoille.

”Kirkolla on aikaa
minulle, kiitos siitä”

Eija Pelkosen mukaan kirkkojen kuuluu olla auki silloin, kun ihmiset ovat rikki ja mieli on paha.
   – On hienoa, että kirkot avataan, vaikka tulijoita ei olisi monia. Kun kuulin keskustelumahdollisuudesta, säästyin kahdenkeskisen juttuhetken järjestelyiltä.
   Pelkonen toivoisi, että kirkkoon olisi muillakin helppo tulla. Olisiko silloin epätoivoisia ihmisiä vähemmän?
   – Kun saisi jakaa omia asioitaan ajoissa jonkun kanssa, hän miettii.
   Seurakuntatalo oli torstaina auki myös Myllyojalla, jonne kirvessurmista epäillyn miehen pakomatka oli edellisiltana kulkenut.
   Oulujoen seurakunta järjesti torstaina hartauden kerrostalossa, jossa piiritys tapahtui. Sunnuntaina Tuiran kirkossa vietettiin hiljaisuuden iltamessua Tuiran ja Myllyojan tragedian vuoksi.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 3/2015