Voittokuvassa Riitta Vainio lausuu ja tanssii psalmia 19 syyskuussa Oulun tuomiokirkossa esitetyn Vie valo pimeään -teoksen alussa.Kuva: Riitta Hirvonen

Voitokas ylistystanssi

22.1.15

Viime viikolla menehtynyt Riitta Vainio toivoi voittavansa kansikuvakisan

Rauhan Tervehdyksen järjestyksessään neljännen vuoden kansikuvakilpailun voitti toimittaja Riitta Hirvosen ottama valokuva tanssitaiteilija Riitta Vainiosta.
   Syyskuussa Oulun tuomiokirkossa järjestetyn Vie valo pimeään -teoksen esityksen yhteydessä otettu kuva Vainiosta oli kannessa varustettuna otsikolla Tanssikaa! Se sai liki kolmasosan
(31,5 %) kaikista äänistä.
   Riitta Vainio jakoi tietoa kansikuvakisasta omilla Facebook-sivuillaan ja kannusti ihmisiä äänestämään. Hän toivoi voittavansa kisan todeten tanssin kuuluvan kaikkialle, myös kirkkoon. Tanssia hän nimitti evankelioimiseksi, uskon ilosanomasta kertomiseksi.

Tanssia kirkoissa
ja tavarataloissa

Yhdysvalloissa opiskellut Vainio oli yksi tanssin suurista suomalaisnimistä. Hän perusti Suomeen palattuaan oman tanssiryhmän vuonna 1962.
   Samana vuonna Vainion Kotka-teos esitettiin televisiossa, minkä katsotaan aloittaneen modernin tanssin ajan Suomessa. Riitta Vainio muistetaan myös siitä, että hän vei tanssitaidetta uudenlaisiin esitystiloihin, kuten kirkkoihin ja tavarataloihin.
   Elämänuransa Vainio teki opettaen liikuntaa ja tanssia kouluissa ja oppilaitoksissa ja muun muassa koulutti useita ammattitanssijoita perustamassaan Modernin tanssin koulussa ja Suomen Modernin Tanssitaiteen Opistossa. Terapeuttinakin toiminut Vainio koulutti myös ammattiauttajia sekä hoito- ja sosiaalialalla työskenteleviä
   Riitta Vainio teki useita teoksia kirkkoihin. Viime syksynä hän esiintyi ryhmineen Oulun tuomiokirkossa. Mukana tapahtumaa järjestämässä OuDance festivaali-organisaation kanssa oli Oulujoen kirkkoherra Satu Saarinen, joka on itsekin toiminut pyhän tanssin opettajana.
   – Olemme kaikki täällä Oulussa kiitollisia, että saimme yhdessä elää tämän voimakkaan, suuren teoksen. Se oli ja on siunaus koko pohjoiselle hiippakunnalle, Saarinen toteaa.

Ylistystä
koko keholla

Ensimmäisen kirkkoteoksensa Riitta Vainio teki jo 1960-luvulla. Se perustui iltavirteen Oi Herra luoksein jää.
   Kolmihenkisen tanssiryhmän esitys sai esimerkiksi vuonna 1968 Lappeenrannassa pidetyssä kirkkokonsertissa ristiriitaisen palautteen, sekä kehuja ja haukkuja. Molempia Vainio kohtasi paljon pitkän uransa aikana.
   Kansikuvakisan voittaneessa, 18. syyskuuta ilmestyneessä lehdessä esitimme Riitta Vainiolle, Oulujoen kirkkoherra Satu Saariselle, JoJo – Oulun Tanssin keskuksen taiteelliselle johtajalle Jarkko Lehmukselle ja kulttuuriantropologi Taina Kinnuselle väitteitä kristillisyydestä ja tanssista.
   Väitteeseen, jonka mukaan paikallaanolo olisi kristillisempää kuin liikkuminen Riitta Vainio vastasi näin: 
   – Olemme tottuneet istumaan ja seisomaan jumalanpalveluksissa. Vasta viime vuosikymmeninä suhde ruumiiseen on muuttunut. Teologia on löytänyt tien takaisin Raamatun ja kristinuskon alkuperäiseen ihmiskäsitykseen. Raamatun mukaan ruumis on Jumalan luoma. Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan: ”Ja Jumala näki, että se oli hyvä”.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 3/2015