Tellervo Kianto pääsi juttuun lasten kanssa Haitissa.

Yhteisvastuurahoilla rakennetaan kouluja

28.1.15

Yhteisvastuurahoilla rakennetaan kouluja

Tellervo Kianto näki Haitissa, että yhteisvastuuvarat menevät perille

Yhteisvastuun ulkomaankohde on tänä vuonna läntisen pallonpuolison köyhin maa Haiti. Viisi vuotta sitten maanjäristys runteli maata, jolloin 200 000 ihmistä kuoli ja kaksi miljoonaa menetti kotinsa.
   Yhteisvastuu järjesti tuolloin keräyksen Haitin puolesta. Tämän vuoden keräyksen tuotolla aiotaan rakentaa Haitiin ympäristöystävällisiä ja luonnonmullistuksia kestäviä kouluja ja edistää laadukasta opetusta. Lahjoitusten avulla yhä useampi pääsee kouluun.

Edistystä
nähtävissä

Oulun seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä Tellervo Kianto palasi sunnuntaina Haitista, jossa hän tutkaili, mitä yhteisvastuurahoilla on saatu aikaan. Edistystä olikin tapahtunut.
   Kirkon Ulkomaanapu oli yhteisvastuuvaroilla rakentanut lukuisia kouluja, ja pientä toivoakin oli ilmassa. Monet lapset olivat oppineet käymään koulua.
   Kiannon tehtävä on jakaa tätä viestiä Oulun hiippakunnan seurakunnissa ja innostaa väkeä keräämiseen.
   Haitilaiset eivät ole Kiannon mukaan lamaantuneet kovan kohtalonsa vuoksi, vaan yrittävät nostaa elintasoaan ja lasten asemaa.
   – Pikkuhiljaa yritetään nousta, ei se toivotonta ole.
   Haitissa rakennetaan Kiannon mukaan paljon. Siitä ovat merkkinä tiilikasat ja rautakehikot. Väki yrittää koko ajan.
   Yrittämisestä kertoi myös vilkas kaupankäynti katujen varsilla.

Kielimuuri
murtui sylissä

Kianto jutteli paljon lasten kanssa tulkin välityksellä.
   – He toivoivat, että voisivat käydä koulua. Joku halusi lääkäriksi.
   Kiannon ja lasten välillä oli toisinaan kielimuuri. Hän piti lapsia sylissään ja muuri murtui. Kianto koki lämpimiä ja helliä tunteita. Yksi lapsi rauhoittui, kun Kianto otti hänet syliinsä.
   – Lauloimme joskus yhdessä. Lapset olivat iloisia.
   Kianto hämmästelee, kuinka lapset olivat aina niin puhtaita, vaikka perheet asuivatkin joskus kurjissa oloissa.
   – Heillä oli aina koulupuvut päällä ja hiukset laitettuina.
   Jos Kianto voisi sanoa lapsille jotain, niin hän kehottaisi lapsia käymään koulua. Se on tie opiskeluun ja ammattiin.

Koulutus vie pois
köyhyydestä

Ilman koulutusta toivoa paremmasta ei juuri ole. Työttömyys uhkaa Haitissa pahiten kouluttamattomia nuoria.   Kouluja käymätöntä on helppo myös huijata.
   Haitissa vajaat 80 prosenttia lapsista aloittaa koulun. Yläkoulussa jatkaa kuitenkin enää neljännes nuorista.   Opettajien koulutus ei ole parhaasta päästä.
   Valtaosa kouluista on yksityisiä ja koulumaksut niin korkeita, ettei perheillä ole mahdollisuutta kustantaa lastensa koulunkäyntiä.
   Ulkomaanavun rakentamat koulut ovat useimmiten yhteisöjen kouluja. Tällainen yhteisö on esimerkiksi kylä.   Koulumaksut ovat huomattavasti pienempiä kuin yksityiskouluissa.
   Haitin valtio on hauras ja korruption rämettämä. Infrastruktuuri on Kiannon mukaan surkea, posti ei kulje, linja-autoliikennettä ei ole. Sanotaankin, että Haitin ainoa tapa nousta hauraasta valtiosta on koulutus.
   Kiannon mukaan moni haitilainen ei äänestä, sillä politiikka ei kiinnosta. Maassa rehottaa myös rikollisuus.
   Toive on Tellervo Kiannon mukaan asetettava kansalaisjärjestöihin ja aikuisväestön peräänantamattomuuteen.    Yhteisvastuuvarat ovat turvassa korruptiolta ja menevät kohteeseensa. Varat on hallinnoitu hyvin.
   – Näin, että rahat on käytetty oikein.
PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 4/2015