Avustaminen ja vauvamuskari ovat tulleet jo tutuiksi Heidi

Cuffaron perhe löysi tiensä kirkkoon

18.2.15

Seitsemänvuotias Christian Cuffaro kuljeskelee kirkossa iloisena ympäriinsä. Kysyttävää on paljon.
   – Saako kynttilän puhaltaa? Mitä tässä pussissa on?
   Cuffaron perhe, johon kuuluvat italialainen isä Fabio Cuffaro, äiti Heidi Cuffaro ja lapset Christian ja Elian, 8 kk, on asunut vasta vähän aikaa Karjasillan seurakunnan alueella, mutta sekä jumalanpalvelusavustaminen että vauvamuskari ovat tulleet jo tutuiksi.
   – Kynnys kirkon toimintaan oli täällä matala. Kastepappi pyysi meitä heti kastetta seuraavana päivänä kirkkoväärtiperheeksi Kaukovainion kappelille jumalanpalvelukseen. Christian jakoi virsikirjoja ja minä luin tekstejä, Heidi Cuffaro sanoo.
   Edellisenä päivänä kastettu Elian jokelteli menossa mukana ja puoliso Fabio ja hänen sisarensa Italiasta osallistuivat messuun.
   Cuffaron perhe muutti Keski-Suomesta Ouluun, kun Heidi sai opiskelupaikan lääketieteellisestä tiedekunnasta. He tottuivat jo Säynätsalossa käymään kirkossa, eikä Heidi koskaan ole kokenut lapsiperheen osallistumista jumalanpalvelukseen hankalaksi.
   – Olemme kuulleet, että Karjasillalla aletaan kutsua lapsia ja koko perhettä myös erilaisiin jumalanpalvelustehtäviin, ja se kuulostaa tosi mukavalta. Siinä haluamme olla mukana. Ehkä saamme näissä merkeissä myös uusia lapsiperhetuttavuuksia.

Lapset vaikka
soittavat kelloja

Karjasillan seurakunnassa on meneillään kehittämishanke, joka tähtää lasten uudenlaiseen osallisuuteen Karjasillan kirkon jumalanpalveluksissa. Lapsia toivotaan mukaan kirkkoväärteiksi, eli toivottamaan väkeä tervetulleiksi ja ojentamaan virsikirjoja.
   Lapset voivat myös soittaa kirkonkelloja ja avustaa kastelehtien laittamisessa puuhun. Kirkkoherra Juhani Lavanko toivoo, että lapsiperheiden erityinen kutsuminen lisää kotoista yhteisöllisyyttä.    Lapsiperheessä koetaan kirkkoon tulo helpommaksi, jos paikalla on useita perheitä.
   – Lapsille on luontevaa kokea pyhyys kaikin aistein ja myös toimijoina. Sille haluamme luoda tilaa.
   Karjasillan kirkolla toimii virkeästi kirkkoväärtijärjestelmä. Kirkkoväärtit, jotka yleensä avustavat ovella ja ovat lukemassa raamatuntekstejä, kokoontuivat jo viime vuoden puolella miettimään, kuinka he osaltaan voisivat olla kutsumassa lapsiperheitä kirkkoon, toimijoiksi rinnalleen.
   – Kokoontumisesta jäi sellainen tunne, että kirkon messutoimintaan todella toivotaan lapsiperheitä, kertoo kirkkoväärtitoimintaa koordinoiva vapaaehtoinen Terttu Välikangas.

SATU KREIVI-PALOSAARI

Kirjoittaja on valmistellut osana pastoraalitutkintoaan Karjasillan kirkkoon kehittämishanketta, jonka avulla kutsutaan lapsiperheitä mukaan messuun myös toimijoina.

Herättikö juttu ajatuksia tai kysymyksiä? Kerro ne meille Palaute-sivun kautta.

Artikkeli on osa lehteä 7/2015