Juha-Matti Seppä keräsi viime viikolla rahaa Yhteisvastuukeräykselle Space Wolf -asuun pukeutuneena. Space Wolves eli avaruussudet kuuluvat Warhammer 40 000 -pelimaailmaan. Kuva: Pekka Helin

Ihmisiä: Juha-Matti Seppä

26.2.15

Spraymaalia ja 200 metriä lankaa

Karjasillan seurakunnan lastenohjaaja Juha-Matti Seppä harrastaa pukuilua. Hän tekee vaikkapa solumuovirullasta itselleen supersankarin asun ja maalaa sen haluamansa väriseksi.
   Maalaamista edeltää puvun kaavojen tulostaminen netistä, panssarin kokoaminen, kovettaminen ja ompelutyö. Seppä kertoo, että asuun saattaa mennä jopa 200 metriä lankaa.
   Kipinän pukuiluun Seppä sai pelatessaan strategista ja taktista miniatyyripeliä, jossa eräänlaisten tinasotilaiden ja pienoismallien avulla kaksi armeijaa pantiin taistelemaan toisiansa vastaan.
   Seppä mietti, kuinka mukava olisi pukeutua pelin sotilaan asuun. Sen jälkeen Seppä on tehnyt kuusi asua, joista yksikään ei kuulu pahikselle.
   Seppä haaveilee kuitenkin Skeletorista. Skeletor on He-Manin fantasiamaailmaan kuuluva pahis, jolla on pääkallo.
   Alan harrastajat omivat hahmoja muun muassa elokuvista, peleistä ja fantasia- ja tieteiskirjallisuudesta. Harrastajien tapahtumissa palkitaan parhaat asut.
   Hahmo pitää tuntea omaan olemukseen sopivaksi, vaikka muut ajattelisivatkin, että puku ei sovi ollenkaan.
   Joskus yhdennäköisyys on ilmeinen. Seppä muistelee nähneensä X-Men-sarjakuvasta tutun Wolverinen, jonka esittäjä muistutti erehdyttävästi elokuva-Wolverinea.
   – Kuin ilmetty Hugh Jackman, Seppä muistelee.
   Seppä saa kiksinsä siitä, että ihmiset ihastelevat hänen pukuaan ja kertovat, kuinka upea se on.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 8/2015