Jaakko Tuisku riensi haastattelusta toiseen maanantaiaamuna. Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän tiedottaja Mervi Päivärinta haastatteli häntä Radio Deihin. Tuiskun yksivuotias Julian-poika kulki mukana haastatteluissa. Kuva: Heli Väyrynen

Jaakon tilalle tuli Jaakko

18.2.15

Rauhan Tervehdyksen haastatteluun saapuu maanantaiaamuna väsynyt mutta onnellinen mies.
   – Oikein hyvältä tuntuu, ja fiilikset ovat upeat, Haukiputaan uudeksi kirkkoherraksi sunnuntaina valittu Jaakko Tuisku sanoo.
   Hän sai jännittää vaalin tulosta iltayhdeksään. Äänestys päättyi kello 20.
   – Uni ei meinannut tulla illalla, vaan ajatukset pyörivät vielä neljän aikaan.
   Tuisku sai yli puolet eli 54,7 prosenttia annetuista äänistä.
   Haukiputaan kirkkoherranvaalissa äänesti yli 2 300 seurakuntalaista. Äänestysprosentti nousi 22,1:een.Tuisku sai 1 263 ääntä, Jukka Kolmonen 710 ääntä (30,8 prosenttia äänistä) ja Erja Järvi 323 ääntä (13,9 prosenttia äänistä).
   Tuisku työskentelee tällä hetkellä Kempeleen seurakunnan kappalaisena.
   Edellinen kirkkoherra Jaakko Kaltakari jää eläkkeelle huhtikuun alussa.

”Kirkon mentävä
ihmisten luokse”

Jaakko Tuisku lupaa olla ihmisläheinen kirkkoherra, joka pystyy rakentamaan siltoja eri suuntiin.
   – Pyrin olemaan rakentava, verkostoitumaan, olemaan esillä ja tuomaan seurakuntaa lähemmäs ihmisiä.
   Tuisku aikoo pitää aktiivisesti yhteyttä seurakuntalaisiin ja toivoo, että kirkko lähtisi avoimin mielin mukaan paikkakunnan toimintaan.
   – Minulla on hyviä kokemuksia siitä, että seurakunnan kannattaa olla siellä, missä ihmiset ovat, liittyi tapahtuma sitten liikuntaan, käsitöihin tai metsästykseen.
   Tuisku muistuttaa, että Haukiputaan seurakuntaan kuuluu monenlaisia ihmisiä, joilla on erilainen arvopohja ja suhde kirkkoon.
   – Ajattelen, että minulla on edellytykset olla koko seurakunnan kirkkoherra. Haluan luoda siltoja herätysliikkeisiin ja välttää vastakkainasetteluja.
   Tuiskulla ei ole herätysliiketaustaa. Hän on entinen seurakuntanuori, joka koki kutsumusta papin työhön jo rippikouluajoilta saakka.

Työt alkanevat
ennen kesää

Jaakko Tuisku, 35, on koulutukseltaan teologian tohtori. Hänet vihittiin papiksi vuonna 2002, ja hänellä on takanaan viranhoitoa noin 12 vuotta.
   – Luulen, että kirkkoherrojen keski-ikä on 45 vuotta. Nuorimmasta päästä varmaan olen tällä alueella.
   Vaalista on 30 päivän valitusoikeus tuomiokapituliin ja siitä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Kun vaali on saanut lainvoiman, tuomiokapituli antaa valitulle valtakirjan kirkkoherranvirkaan.
   – En vielä tiedä, milloin aloitan. Kun laskee kuukauden valitusajan, irtisanomisajat ja lomat, lähemmäs kesää aloitus taitaa mennä, Tuisku sanoo.
   Hän haluaa laajentaa myös vapaaehtoistyötä ja toivoo, että mahdollisimman moni seurakuntalainen ottaisi vastuuta osallistumalla siihen. Lisäksi hän pyrkii luomaan yhdessä muiden kanssa sykettä jumalanpalvelus­elämään.
   Haukiputaan seurakunnassa on noin 16 000 jäsentä. Jaakko Kaltakari on jäänyt jo vuosilomalle. Vs. kirkkoherrana toimii Tuiskun aloittamiseen saakka Arto Nevala.

HELI VÄYRYNEN

Artikkeli on osa lehteä 7/2015