Ulriika Honka ja Joonas Nissinen tekivät töitä viime kesänä Oulun hautausmaalla. Rauhan Tervehdys haastatteli Honkaa ja Nissisistä 5. kesäkuuta 2014 ilmestyneeseen lehteen. Kuva: Arkisto/Kati Luoma

Kesätöihin hakevat samalla viivalla

25.2.15

Kesätöihin hakevat samalla viivalla

Oulun seurakuntien hautausmaan kesätyöt kiinnostivat tänä keväänä suurin piirtein yhtä monia hakijoita kuin vuosi sitten.
   Hieman yli 900 hakemusta on kuitenkin pienempi määrä kiinnostuneita kuin muutamia vuosia sitten. Ennätysluku koettiin vuonna 2008, jolloin hautausmaan kesätyöläiseksi pyrki Oulussa noin 2 600 henkilöä.
   Seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Juha Moilanen, pääseekö hakijajonon kärkipaikoille sillä, että on aktiivinen esimerkiksi isostoiminnassa tai käy kirkossa sunnuntaiaamuisin?
   – Kaikki hakijat ovat samalla viivalla. Valittavista on noin 40 prosenttia uusia ja loput aiemmin hautausmaalla työskennelleitä.
   – Nuoret eivät kiilaa vanhempien ohi nuoruudellaan. Ennen muuta me tarvitsemme hautausmaille kaikenikäisiä työtä pelkäämättömiä ihmisiä.
   Moilanen kertoo, että joidenkin hakijoiden kohdalla seurakuntien diakoniatoimistosta soitetaan ja valotetaan henkilön elämäntilannetta.
   – Kuuntelemme perustelut, Moilanen toteaa.

Siikalatvan kesätyöt
piakkoin haussa

Siikalatvan seurakunnassa hautausmaan kesäpestit tulevat auki lähipäivinä. Talouspäällikkö Tarmo Myllykoski kertoo, että seurakunta ottaa viisi puistotyöntekijää TE-keskuksen kautta. Koululaisia sekä opiskelijoita valitaan viisitoista viiden kappelin alueille.
   Myllykoski toteaa Juha Moilasen tavoin, että kaikki hakijat ovat tasavertaisia keskenään.
   – Maksimissaan pestaamme saman henkilön kahtena kesänä. Sitten on jo muiden vuoro. Jos hakijoita on paljon, arpa ratkaisee, kuka valitaan.
   – Totta kai tuntuu hyvältä, jos hakija kuuluu kirkkoon, Myllykoski toteaa kuitenkin.
   Siikalatvalla tiedetään, että hakijoita ei tule joka kevät ruuhkaksi asti. Osassa kappeleita kesätyöhön kuuluu kirkonesittely. Se saattaa Myllykosken mukaan oudoksuttaa joitakin nuoria.
   – Kirkonesittely tarkoittaa myös viikonlopputöitä, mikä ei kaikkia innosta kiihkeimpään festariaikaan.
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 8/2015