Luukas-messu valaisi kappelin

18.2.15

Ensin syttyy yksi tuohus. Sen kantaja kääntyy vierustoverin puoleen, ja pian hänenkin kynttilässään palaa tuli. Pikkuhiljaa pimennettyä kirkkosalia valaisee kolmisenkymmentä liekkiä.
   Kaikkien aikojen ensimmäiseen Luukas-messuun kokoontunut väki on kuullut juuri edellisen sunnuntain, eli kynttilänpäivän, teemaan nivoutuvan pastori Jonne Pirkolan saarnan. Sen jälkeen on luettu synninpäästö. Yksi kerrallaan syttyvät kynttilät kuvaavat valon voittoa.
   Pieneltä voitolta tuntuu myös hienosti mennyt messu. Pyhän Luukkaan kappelissa Linnanmaalla järjestetyssä Luukas-messussa oli mukana suntion lisäksi vain kaksi seurakuntien työntekijää, Pirkola ja yliopistopastori Ari Savuoja.
   Musiikista, kolehdinkannosta, esirukouksien ja tekstien lukemisesta, kahvien kattamisesta kuin eteisessä tulijoita tervehtimisestäkin huolehtivat messuun osallistujat.
   – Kyllä meitä järjestäjiä jännitti, miten tämä ensimmäinen kerta menee. Hienoa oli huomata, että mukana oli muitakin kuin suunnittelutapaamisessa mukana olleita, kertoo Ari Savuoja.

Messua ideoidaan
Facebookissa

Messun suunnittelu tosiaankin aloitettiin kuukausi sitten kutsumalla Rauhan Tervehdyksen ja Facebookin kautta nuoria aikuisia suunnittelemaan omannäköistään messua.
   Luukas-messun ideana on, että mukaan voi tulla myös ihan ”kylmiltään”. Tuntia ennen voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi tehtäviin. Mitään erityisiä pätevyysvaatimuksia ei ole.
   Yhden kasvokkain tapahtuneen suunnittelupalaverin jälkeen ideointia, saarna-aiheen pohjustamista ja tehtävien jakoa on jatkettu Facebookissa Luukas-messun omassa ryhmässä. Siellä nousi esiin myös ajatus kirkon pimentämisestä ja tuohuksien sytyttämisestä.

Kiitosta
erilaisesta musiikista

Ryhmässä on annettu myös palautetta ensimmäisestä messusta. Musiikki, joka ei ollut perinteistä uruilla säestettyä virsilaulantaa, on saanut kiitosta.
   – Jumalan karitsa ja Pyhä-hymni olivat minullekin ennestään tuntemattomia sävelminä, mutta hyville ne kuulostivat, Savuoja kiittelee kahden esilaulajan, kitaristin, pianistin ja viulistin kokoonpanoa, joka valikoi messussa laulettavat laulut.
   Ennen messua mietittiin, kuka huolehtisi laulun sanojen ja rukousten heijastamisesta seinälle oikeaan aikaan.
   – Tietokonetta käyttämään saatiin nuori mies, joka oli minulle ennestään tuntematon. Hän tuli kyllä taivaan lahjana ja ehti ennen messua korjaillakin tietoja, Savuoja hehkuttaa.
   Näinhän se on, asiat tuppaavat järjestymään.

ELSI SALOVAARA

Seuraava Luukas-messu järjestetään pe 13.3. kello 19 alkaen poikkeuksellisesti Tuiran kirkossa. Tehtäviin voi ilmoittautua paikan päällä kello 18 alkaen. Suunnittelemaan pääsee liittymällä Luukas-messun ryhmään Facebookissa.

Mitä mieltä sinä olet uudenlaisesta messusta? Kerro ajatuksesi Palautetta-sivulla.

Artikkeli on osa lehteä 7/2015