Caritas-Lääkärit Oy:llä on kristilliset juuret
Oulussa avattiin tammikuussa uusi lääkärikeskus ja sairaala. Niiden palvelut tuottaa Caritas Lääkärit Oy. Osakeyhtiön pääomistaja on oululainen, yleishyödyllinen Caritas-Säätiö.
Säätiön taas on perustanut Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä yhdessä muiden paikallisten toimijoiden, lähinnä veteraani- ja vammaisjärjestöjen kanssa.
Näin ollen Oulun seurakuntayhtymä on tätä kautta mukana yksityisessä lääkäri- ja sairaalabisneksessä.
– Tällainen toiminta on valtakunnan mittakaavassa harvinaista. Olemme edelläkävijöitä, mutta olemme edenneet harkitusti. Yksi asia kerrallaan on laitettu kuntoon, sanoo Oulun seurakuntayhtymän johtaja Ilpo Kähkönen.
Puolet tuotosta
hyvän tekemiseen
Caritas on hieman erilainen toimija yksityisten terveyspalvelujen tuottajana Suomessa.
– Olemme oululainen vaihtoehto. Lääkäripalveluita on siirtynyt viime vuosina monikansallisiin yrityksiin. Oulussa nähtiin tilaus paikalliselle toimijalle terveysalalla, sanoo Caritas Lääkärit Oy:n toimitusjohtaja Matias Itkonen.
Yhtiön voitot maksetaan Itkosen mukaan osinkoina säätiölle, joka ohjaa ne yleishyödylliseen toimintaan.
– Tuotot menevät vanhusten ja vammaisten hyväksi, Caritas-Säätiön johtaja Heikki Keränen kertoo.
Säätiön tarkoituksena on edistää kristillisen diakonian hengessä vanhusten ja vammaisten asumisoloja ja kuntoutusta. Säätiö muun muassa tukee ihmisten itsenäistä suoriutumista kotona sinne annettavien palveluiden turvin.
– Yhtiön tuotosta puolet käytetään yleishyödylliseen työhön ja toinen puoli yhtiön kehittämiseen, Keränen jatkaa.
Vanhusten asumista
kehitettiin ensin
Kaikki alkoi vuonna 1996. Tuolloin kirkkovaltuusto päätti suunnata seurakuntayhtymän kiinteistösijoitusta uudella tavalla niin, että se palvelee vanhusten ja vammaisten asumisoloja.
Caritas-Säätiön seurakuntayhtymä perusti 1998.
– Oulun kaupunki sanoi myyvänsä Caritas-kotia varten tontin yhtymälle sillä edellytyksellä, että yhtymä perustaa yhdistyksen tai säätiön palvelutuotantoa varten, Keränen kertoo.
Palvelutuotanto alkoi 2002. Ensin Oulun Kaukovainiolle valmistui Kairos-koti ja vuotta myöhemmin Taka-Lyöttyyn Caritas-koti.
Palveluvalikoima kasvoi kotipalveluilla, kuntoutuksella ja ruokapalveluilla.
Tällä mallilla toimittiin aina vuoden 2012 syyskuuhun, jolloin perustettiin Caritas-Lääkärit Oy.
– Olimme kehittäneet vahvan kotiin annettavien palvelujen valikoiman, mutta siitä puuttuivat lääkäripalvelut, Keränen jatkaa.
Lääkäriyhtiön toiminta alkoi kotilääkäri- ja työterveyspalveluilla.
– Viime vuoden alusta verottajan tahtotilan mukaan erotimme säätiöstä palvelutuotannon Caritas Palvelut Oy:öön.
Keränen ei mielellään puhu erikseen yhtiöistä tai säätiöstä, vaan caritaslaisista.
– Caritas-yhteisö muodostuu kokonaisuudesta. Yhteisö toimii yhdessä toteuttaen säätiön perustarkoitusta.
Koko yhteisön liikevaihto on Keräsen mukaan noin 23 miljoonaa euroa.
Avajaisissa kävi
700 vierasta
Tammikuun 7. päivänä Oulun Taka-Lyötyssä vietettiin Caritas Lääkäritalon ja 27-paikkaisen Caritas Sairaalan avajaisia, joissa kävi lähes 700 vierasta.
Nyt Caritas-yhteisössä työskentelee noin 400 ammattilaista, joista lääkäriyhtiön palveluksessa on noin sata.
Lääkärikeskuksessa toimivat erikois- ja yleislääkärien sekä hoitajan vastaanotot, kotilääkäripalvelu, fysioterapia, työterveys, laboratorio ja röntgen sekä magneettirekka kerran viikossa.
Viime vuonna työterveyspalvelut laajenivat Raaheen. Työterveysasiakkaita on tällä hetkellä noin 5500 vajaasta 400 yrityksestä.
Kotilääkärikäyntejä kertyy Oulussa päivittäin kahdesta viiteen.
Sairaala tarjoaa lyhytaikaista vuodeosastohoitoa, kuntoutusta ja saattohoitoa. Siellä on erityisosaamista myös kivun ja haavapotilaiden hoidosta.
Vammaisten kuntoutus
alkaa maaliskuussa
Yksityisten terveyspalveluiden tarpeen arvioidaan kasvavan.
Vanhusten laitoshoitoa puretaan ja palveluita siirretään kotiin. Kotona asuu yhä haastavampia asiakkaita, jotka tarvitsevat entistä enemmän palveluja.
– Haaste on se, että 92 prosentin yli 75-vuotiaista pitäisi pärjätä omassa kodissa sinne annettavien palvelujen turvin, Keränen kertoo.
Hän uskoo, että myös kotilääkäritoiminta laajenee, koska monien vanhusten on vaikea kulkea yhä kauemmaksi siirtyviin terveyskeskuksiin.
Maaliskuussa Caritas aloittaa vaikeavammaisten yksilöllisen moniammatillisen kuntoutuksen.
– Olemme saaneet Kelalta kilpailutuksen kautta neljän vuoden mahdollisuuden tuottaa sitä. Sen ympärille rakennamme hyvän konseptin, Keränen lisää.
HELI VÄYRYNEN