Essi Puuri auttaa vanhempiaan Teija ja Tommi Puuria pöydän kattamisessa. Perheen ruokapöytään tulee kaksi lasta lisää yhtenä viikonloppuna kuussa. Kuva: Jaana Skyttä

Tukiperheitä tarvitaan

11.2.15

Tukiperheitä tarvitaan

Puurit eivät ole katuneet mukaan lähtemistä

Essi Puuri, 15, on perheensä ainoa lapsi. Viisi vuotta sitten hänen elämässään tapahtui suuri muutos, kun perhe päätti alkaa Pelastakaa lapset ry:n tukiperheeksi. Sen jälkeen Essi on saanut säännöllisin välein seurakseen 9- ja 11-vuotiaat lapset.
   – He ovat minulle kuin pikkusisaruksia, Essi iloitsee.
   ”Isosiskon” kanssa pelataan, katsotaan televisiota, luistellaan ja pyöräillään. Essin kanssa on myös kiva jutella, ja hänelle voi avautua. Essi kuuntelee ja neuvoo, kuten isosisko ainakin.
   Lapset viettävät tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa. Lisäksi kesäisin he ovat perheessä yhden lomaviikon.
   Puurien kokemukset tukiperhetoiminnasta ovat hyvät.
   – Lapset ovat antaneet meille valtavasti. Heistä on tullut hyvin läheisiä. Kertaakaan ei ole tullut edes mieleen, että miksi aloimme tähän, perheen äiti Teija Puuri toteaa.

Sadat odottavat
tukiperhettä

Tällä hetkellä sadat lapset odottavat tukiperhettä. Pelastakaa lapset ry:n tukiperheeksi voi ryhtyä ottamalla yhteyttä yhdistykseen.
   Lapset tarvitsevat tukiperheitä eri syistä.
   – Aina taustalla ei ole sen ihmeellisempää tragediaa. Voi olla, että esimerkiksi yksinhuoltajaäiti tai -isä on uupunut ja tarvitsee hengähdystaukoa, Puurit kertovat.
   Tukiperhevanhemmat käyvät tukiperhevalmennuksen, joko ryhmässä tai perhekohtaisesti. Myös lisäkoulutusta, vertaistapaamisia ja erilaisia tapahtumia on tarjolla.
   Tommi Puuri ja lapset ovat osallistuneet Kids-rockkonserttiin. Helmikuussa koko perhe lähtee lasten kanssa SuperPark­Ouluun, jossa järjestetään yksityistilaisuus tukiperheille.
   Lasten ensimmäinen vierailu tukiperheessä tapahtuu vanhemman tai vanhempien ja sosiaalityöntekijän kanssa.   Jos kemiat kohtaavat, toiminta käynnistyy. Puurit korostavat, että on tärkeää kunnioittaa lapsen omaa perhettä.
   Tukiperheen tulee sitoutua toimintaan vuodeksi kerrallaan, mutta usein tukisuhteesta tulee pitkä, jopa elinikäinen.

Tavallinen perhe voi
toimia tukiperheenä

Tukiperheinä toimivat tavalliset perheet.
   Keskeistä on, että perheen omat asiat ovat kunnossa, jotta voimavaroja olla tukena toiselle riittää.
   – Ei tarvitse olla ohjelmatoimisto tai sosiaalityöntekijä. On vain oma itsensä. Arkiset puuhat ja yhdessä tekeminen ovat lapsista yleensä mukavinta, Puurit sanovat.
   Teija Puuri työskentelee kolmivuorotyössä hoitoalan palvelukodissa ja isä on metallialan asentaja. Essi on hakenut ammattiopistoon media-assistentin koulutukseen.
    Vierailuaikataulut sovitaan työvuorojen ja perheiden aikataulujen mukaan.
   – Tommi on viikonloput kotona, ja minäkin pyrin lasten tullessa järjestämään vapaata mahdollisuuksien mukaan, Teija Puuri kertoo.
   Vuosittain vanhemmat ja tukiperhe käyvät yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa läpi lasten tilanteen ja asettavat tavoitteet tulevalle vuodelle siitä, missä asioissa tukiperhe voi parhaiten tukea kunkin lapsen kehitystä.
   Puurit asuvat 1940-luvulla rakennetussa, täysremontoidussa rintamamiestalossa. Pihamaa tarjoaa ihanteelliset olosuhteet puuhailuun.
   Viime kesänä leikkimökki muunnettiin lueskelutuvaksi, joka sai lasten suuren suosion.
   – Teimme lomaviikolla listan siitä, mitä lapset haluaisivat mieluiten tehdä. Aina kun toive oli toteutettu, merkittiin listaan sydän.
   Kun sisarukset tulevat, silloin halataan ja nauretaan. Tunteita on lupa näyttää: saa olla iloinen ja välillä vähän kiukkuinenkin. Eikä Essikään aina jaksa. Silloin hän suuntaa kavereiden luo. Puurin talossa eletään siis ihan normielämää.
JAANA SKYTTÄ

Artikkeli on osa lehteä 6/2015