Kirkkoherra Saarinen mannekiinina

25.3.15

Miltä tuntuu esiintyä muotinäytöksessä mannekiinina? Sen sai viime sunnuntaina kokea Oulujoen seurakunnan kirkkoherra Satu Saarinen, joka esittäytyi kuuden kohtalotoverinsa kanssa noin 70-päiselle yleisölle Myllyojan seurakuntatalolla.
   Saarista ei jännittänyt, vaan hän piti uutta kokemusta hauskana.
   Yhteisvastuun hyväksi järjestetyssä näytöksessä kukin mannekiini näyttäytyi arki- ja pyhäasussa. Malleina toimivat muun muassa seurakunnan luottamushenkilöt Hannu Tarvas ja Reijo Sallinen.
   Saarinen ei kavahda muotinäytöksen kaltaista elämän suloista turhuutta. Hän pukeutuu myös aikaa vähän kestävään pintamuotiin, vaikka kannattaakin pääasiassa eettistä ja ekologista pukeutumista.
   Haastattelussa hänellä on yllään nahkamekko, joka on kestänyt vuosia. Nahkainen Zulumaan käsilaukku on Afrikasta. Sekin on kulkenut Saarisen mukana pitkään.
   Mekkoihin ja hameisiin mielellään pukeutuva kirkkoherra mainitsee ekologisesti ja eettisesti kestävien vaatteiden olevan myös viesti.
   – Ostetaanko kotimaista vai ulkomaista? Ollaanko pintamuodissa vai suositaanko jotain kestävämpää? kirkkoherra kuvailee.
   Saarinen mainitsee hyväksi eettiseksi periaatteeksi sen, että vaate käytetään loppuun. Jos on hankkinut kestävää ja laadukasta, jolla ei jostain syystä ole enää käyttöä, tuotteet voi Saarisen mukaan lahjoittaa käytettyjen vaatteiden liikkeeseen, vaikkapa Vanhassa pappilassa sijaitsevaan Oulun tuomiokirkkoseurakunnan Dom second hand -putiikkiin.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 12/2015