Heikkokuntoisen Pateniemen seurakuntatalon käyttöaste on alhainen ja tilat tarpeeseen nähden ylimitoitetut. Kuva: Pekka Helin

Pateniemen seurakuntatalossa pidetään jäähyväismessu toukokuussa

31.3.15

Oulun Pateniemen seurakuntatalo puretaan syksyllä. Päätöksen taustalla on Oulun seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston linjaratkaisu seurakuntayhtymän talouden turvaamisesta pääasiassa tiloista ja kiinteistöistä luopumalla.
    Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen ymmärtää, että Pateniemen seurakuntatalon purkaminen on monelle kipeä asia. Ihmiset ovat osallistuneet siellä jumalanpalveluksiin ja muihin kirkollisiin tilaisuuksiin, kuten häihin ja hautajaisiin. Monelle seurakuntatalo on rakas ja tärkeä.
   Purkaminen kirpaisee vähän kirkkoherraakin, sillä hän toimi Pateniemessä ja Rajakylässä pappina 2000-luvun alussa.
   Pesonen kertoo, että 24. päivä toukokuuta Pateniemessä pidetään jäähyväismessu, jonka toteuttamiseen pyydetään seurakuntalaisten ideoita. Niitä voi lähettää seurakunnan työntekijöille.
    Pesonen oli jäsen Tuiran seurakunnan pohjoisten alueiden tarveselvitysryhmässä, jonka ehdotuksen tilaratkaisuiksi kirkkoneuvosto hyväksyi viime viikolla.
   Päätöksessä linjattiin Pateniemen seurakuntatalon purkamisen ohella muitakin Tuiran seurakunnan tulevia tilaratkaisuja.

Talo on
huonossa kunnossa

Pateniemen seurakuntatalo on käyttöikänsä päässä ja niin huonossa kunnossa, että sitä ei kannata korjata.
   Pateniemessä ja Rajakylän seurakuntakodissa on pidetty jumalanpalveluksia vuoroviikoin. Pesonen kertoo, että Rajakylässä pidetään kenties palveluksia joka viikko sen jälkeen, kun Pateniemessä palvelukset lakkaavat.
   Oulun seurakuntien kiinteistöjohtaja Jaana Valjus kertoo, että seurakuntayhtymä omistaa Pateniemen seurakuntatalon tontin. Tonttia ei luultavasti myydä, vaan yhtymä hakee käyttötarkoitusmuutosta tontille mahdollisesti asuntorakentamiseen. Pateniemen toiminta siirretään Parkettitie 3:een.

Pyhä Luukas
peruskorjataan

Oulun yliopiston kampuksella sijaitseva Pyhän Luukkaan kappeli peruskorjataan 2020-luvun alussa. Kustannusarvio on 2,4 miljoonaa euroa.
   Yhtymän omistama Rajakylän seurakuntakoti käytetään kiinteistön elinkaaren loppuun, missä vierähtänee viidestä kahdeksaan vuotta. Siihen saakka toimitaan Parkettitie 3:en tiloissa.
   Kun tila on käytetty loppuun, rakennetaan Pateniemenrantaan seurakuntatalo tai kappeli, jonka kustannusarvio on 2,2 miljoonaa euroa. Pateniemenrannan tavoiteaikataulu on 2020–2023.
   Seurakunnallinen työ ei lopu Rajakylässä, vaan seurakunta tekee yhteistyötä kaupungin ja kolmannen sektorin kanssa. Tämä voisi tarkoittaa muun muassa sitä, että seurakunta tekee diakoniatyötä vaikkapa palvelutalon yhteydessä.
   Ritaharjussa etsitään Valjuksen mukaan vuokratilaa joko kauppakeskuksesta tai keskustasta. Ritaharjussa on jo monitoimitalossa kerhotoimintaa, jonka on tarkoitus jatkua.
   Pateniemenrannan ja Ritaharjun tilojen koot riippuvat toisistaan. Patenniemenrannan toimitilojen koko, 200–500 neliötä, riippuu Ritaharjun alueen seurakuntakodin suuruudesta.
   Syrjäinen Kuivasjärven seurakuntakoti valmistellaan toukokuussa myyntiin, koska toiminta seurakuntakodissa on hyvin vähäistä.
   Jaana Valjuksen mukaan lopulliset rakentamis- tai myyntipäätökset tekee yhteinen kirkkovaltuusto tapaus kerrallaan.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 13/2015