Valtaosa kellotornissa vuosisatojen aikana käyneistä on jättänyt sinne puumerkkinsä jokokaivertamalla tai kirjoittamalla.

Tuomiokirkko kolmen kuukauden remonttiin

11.3.15

Oulun tuomiokirkon kellotornin ja julkisivun puuosien pinnat maalataan kevään ja kesän aikana. Sitä ennen vanhat maalit poistetaan. Pinnoille tehdään myös korjaustöitä.
   Remontti alkaa 27. huhtikuuta. Työmaalle pystytetään telineet ja kellotapuli huputetaan. Kirkko on korjauksen aikana käytössä.
   Työ kestää seurakuntayhtymän kiinteistöjohtajan Jaana Valjuksen mukaan kolme kuukautta. Tällaisia huoltomaalauksia tehdään noin 15 vuoden välein.
   – Pari vuotta sitten, kun julkisivuvalaistus uusittiin, huoltomaalauksen tarve korostui. Kun kirkko on iltaisinkin valaistu, siihen kiinnittää erityistä huomiota.

Kello
näyttää väärin

Tuomiokirkon kellon omistaa Oulun kaupunki, joka myös on vastuussa siitä, että kello näyttää oikeaa aikaa.
   Väärää aikaa näyttävästä kellosta on ollut Valjuksen mukaan paljon harmia. Ihmiset olettavat, että kello on toimiva ja harmistuvat, kun saavat tietää sen näyttävän väärän ajan.
   Kaupungin ja seurakuntayhtymän välillä onkin käyty parin vuoden aikana neuvotteluja kellon lahjoittamisesta yhtymän omistukseen. Aloitteen on tehnyt kaupunki.
   Yhtymä ottaa kellon lahjoituksena vastaan, edellyttäen että kaupunki korjaa sen.
   – Ajatuksena oli, että remontin yhteydessä kaupunki olisi kunnostanut kellon ja yhtymä kellotapulin kellotauluineen. Kellon kunnostus ei ilmeisesti onnistu ainakaan tänä kesänä, sillä kaupunki ei ole syksyn jälkeen palannut asiaan.
   Valjuksen mukaan kellon voi kunnostaa myöhemminkin.

Se myös
lyö väärin

Sosiaalisen median keskustelupalstoilla kerrotaan, että Oulun tuomiokirkon kello myös lyö väärin. Eräs henkilö ihmettelee, miksi kello lyö aamukolmelta kaksi kertaa. Toisen keskustelijan mukaan kello lyö, vaikka kello on vasta kymmentä vaille tasan tai jo kymmenen yli puolen.
   Oulun kaupungin Tilakeskuksen tekniselle asiantuntijalle Tanja Kyllöselle ei ole kantautunut palautetta vääristä kellonlyönneistä.
   Kellojen soitosta vastaa Oulun seurakuntayhtymä, joka automaation avulla soittaa kelloja tasa- ja puolitunnein. Kiinteistöjohtaja Jaana Valjus lupaa, että väärään aikaan soittava kello pannaan järjestykseen.
   Koneisto ei ole yhteydessä kelloon, joten se lyö itsenäisesti.
   Kello näyttää Kyllösen mukaan ajan väärin, koska koneiston mekaaniset osat ovat kuluneet. Kello on valmistunut jo vuonna 1854 ja peruskorjattu vuosina 1925 ja 1978.
   Kello on vedetty sähköisesti 70–80-lukujen taitteesta lähtien. Muuten kello on täysin mekaaninen.
   – Kello on sen tyyppinen, että sitä ei ole järkevä sähköistää. Tuomiokirkko on sen verran vanha, että kellokin saa olla vanha, Jaana Valjus toteaa.

PEKKA HELIN

Anna palautetta jutusta tai videosta. Voit myös kertoa omat kokemuksesi tuomiokirkon kellojen ajassa pysymisestä Palaute-sivullamme.

Katja Hietala jatkaa perinnettä

Kerran viikossa 18-vuotias Katja Hietala nousee 160 porrasaskelmaa Oulun tuomiokirkon kellotorniin. Hän ei kärsi korkeanpaikan kammosta kattojen yllä, mikä johtunee osittain pitkästä kokemuksesta.
   – Pappani otti meidät usein tänne mukaan, kun olimme lapsia.
   Hietalan äidin suku on nimittäin ollut jo useita vuosikymmeniä vastuussa tuomiokirkon kellon vetämisestä. Tehtävää ovat aiemmin hoitaneet Katja Hietalan isosiskot, äiti, enot ja pappa.
   Tottuneesti hän esittelee kellon koneistoa ja näyttää, mistä napista painamalla koneiston sähkömoottori hoitaa kellon vetämisen. Prosessi taltioituu samalla myös videolle.
   – Tästä pienestä kellotaulusta voi säätää tornissa näkyvän kellon aikaa, Hietala esittelee ja korjaa viisareiden asentoa hieman.
   – Kylmällä ilmalla kello alkaa usein jätättää, ja lämpimällä se voi edistääkin. Outoa on se, että neljä eri kellotaulua kaikki näyttävät hieman eri aikaa. Siihen en tiedä syytä.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 10/2015