Kun tuomiorovasti Matti Pikkarainen saarnaa sunnuntaiaamuna Oulun tuomiokirkossa, lähetystä seurataan Virtuaalikirkon kautta ympäri maailman.
Eniten Virtuaalikirkon lähetyksiä katsotaan Suomesta, toiseksi eniten Sloveniasta. Kolmantena tulee Yhdysvallat ja neljäntenä Ruotsi.
– Viimeksi tuli Espanjasta palautetta jumalanpalveluksestamme. Katsoja toivoi mikrofonia lähemmäksi kanttoria, jotta tämän ääni kuuluisi paremmin, Matti Pikkarainen sanoo.
Virtuaalikirkon katsojamäärät ovat kasvaneet. Palvelun kehittäjä Ilmari Mäenpää E-concerthousesta kertoo, että vuoden aikana käyntejä on kertynyt 230 000.
Määrä kertoo, moneltako tietokoneelta lähetystä seurataan. Tarkkaa katsojamäärää ei tiedetä, sillä yhdellä koneella voi olla useampikin henkilö seuraamassa lähetystä.
Palvelussa ovat mukana Oulun tuomiokirkon lisäksi Hailuodon kirkko ja Turun tuomiokirkko. Suosituimpia ovat Oulun tuomiokirkon lähetykset.
Suomesta katsojia on eniten Helsingistä, toiseksi eniten Oulusta. Sitten tulevat Turku, Tampere ja Ylivieska.
– On pohdittu, loppuuko kirkoista väki, mutta näidenkin lukujen valossa voidaan todeta, että ei lopu. Helsinkiläisethän ne kirkossa eniten käyvät, Ilmari Mäenpää sanoo.
Teknologia tuo
kirkkoa tutuksi
Oulun seurakunnat tavoittavat joka sunnuntai tuhansia ihmisiä myös radion välityksellä. Ohjelmayhteistyöllä Radio Dein ja Radio Pookin kanssa on pitkät perinteet. Vuonna 2008 käynnistyneet Virtuaalikirkko-lähetykset toivat verkon radion rinnalle.
Matti Pikkarainen muistuttaa, että yhä useammat ihmiset osallistuvat jumalanpalveluksiin sähköisten viestimien kautta.
Teknologia on mahdollistanut kulttuurinmuutoksen.
– Kulttuurinmuutos pitää hyväksyä. Jos pyhäaamuna tulee räntää, on helpompi avata kone kuin lähteä paikan päälle kirkkoon.
Jotkut pelkäävät, että teknologia vie ihmiset kirkoista. Pikkarainen ei pidä teknologiaa uhkana, päinvastoin.
– Teknologia tuo kirkkoa tutummaksi ja laskee kirkkoon tulemisen kynnystä.
Virtuaalikirkon kautta ihmiset voivat osallistua kotikirkon jumalanpalveluksiin tarvittaessa myös kasvottomina ja mistä päin maailmaa tahansa.
– Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa osallistua. Tärkeintä on, että ihmisten tietoisuus kirkosta ja sen sanomasta säilyy tässä ajassa.
Nuoret miehet
katsovat eniten
Kaikki eivät ole päässeet sisään suosituimpiin Virtuaalikirkon lähetyksiin, kun portaali on ollut niin kovan kuormituksen kohteena.
Eniten katsojia ovat keränneet ordinaatiomessut ja tavalliset pyhäaamun messut.
– Pyhäaamun messu on tuttu. Kellonaika ja formaatti ovat aina samat. Koet, että voit olla mukana tilaisuudessa, olitpa sitten Helsingissä tai Ugandassa, Mäenpää toteaa.
Eniten lähetyksiä ovat katsoneet vuoden aikana 25–34-vuotiaat, joista hiukan yli puolet oli miehiä. Tieto perustuu siihen, kenen tunnuksilla laitteesta on kirjauduttu nettiin.
Pikkaraisen mielestä taloudellinen satsaus Virtuaalikirkkoon on kannattanut, sillä palvelun avulla tavoitetaan niin paljon ihmisiä.
– Mistä kirkko tavoittaa ihmiset nykyaikana? Kyllä se niin on, että tablettitietokoneiden luota kotisohvalta, Mäenpää lisää.
HELI VÄYRYNEN
Kirkko siirtyi verkkoon
* Vuonna 2013 Suomessa kirjattiin kuusi miljoonaa jumalanpalveluskäyntiä. Lisäksi arviolta 400 000 ihmistä seurasi jumalanpalveluksia sunnuntaisin median välityksellä (lähde: www.evl.fi).
* Oulun kirkoista lähetetään lisäksi radio- ja nettiradiolähetyksiä, Oulunsalosta myös videolähetystä.
Lisätietoa: http://www.oulunseurakunnat.fi/verkkokirkko.
* Virtuaalikirkon lähetykset löytyvät osoitteesta www.virtuaalikirkko.fi.