Kirkkoherra Timo Liikasen mukaan seurakuntalaiset voivat käyttää kuvassa olevan vanhan puolen tiloja kuluvan maaliskuun puoleenväliin saakka.Kuva : Pekka Helin

Työ alkaa toukokuussa

4.3.15

Työ alkaa toukokuussa

Tyrnävän seurakuntatalon vanha puoli rakennetaan uusiksi

Tyrnävän seurakuntatalon vanha puoli purettaneen pääsiäisen jälkeen huhtikuun alussa, kertoo kirkkoherra Timo Liikanen.
   Vanhan puolen tilalle pystytetään uudisrakennus, jonka rakennustöiden Liikanen arvelee alkavan toukokuun alkupuolella. Rakennus on valmiina näillä näkymin helmikuussa 2016.
   Uusi rakennus on pakko pystyttää, sillä vanha puoli kärsii selkeistä sisäilmaongelmista. Rakenteissa on hometta ja sädesientä. Nykyinen uusi puoli säilyy, sillä sen osalta ongelmia ei ole havaittu.
   Purku-urakoitsija valitaan maaliskuun puolivälissä, rakennusurakoitsijat puolestaan huhtikuussa. Rakennustyöt rahoitetaan lainalla. Seurakunnan veroäyriä korotettiin tänä vuonna töiden vuoksi.

Uuden rakentaminen
on järkevää

Kirkkoherra Liikanen kertoo, että kaksi vuotta sitten aloitettiin projekti, jossa selvitettiin peruskorjauksen mahdollisuutta.
   Peruskorjauksesta kuitenkin luovuttiin, kun huomattiin, että ongelmia on laajalti sekä katossa että seinän rakenteissa ja perustuksissa.
   – Ei ollut täyttä varmuutta, saadaanko peruskorjauksesta sitä mitä tavoitellaan. Kun korjausaste on 75–80 prosenttia, ei ole järkeä toteuttaa korjausta, jos lopputuloksesta ei ole täyttä varmuutta.
   – Haluamme katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka tämä on iso taloudellinen ponnistus, haluamme pitää huolta siitä, että seurakuntalaisilla ja seurakunnan työntekijöillä on terveet ja hyvät tilat.

Neliömäärä
laskee nykyisestä

Nykyisin vanhalla puolella tilaa on 556 neliömetriä ja sen korvaavassa uudisrakennuksessa 521 neliömetriä.
    Uudisrakennuksessa tulevat sijaitsemaan muun muassa seurakuntasali, kahvio, monitoimitila pienryhmien kokoontumisia varten, keittiö ja muutamia työhuoneita. Ne korvaavat vanhan puolen lähes vastaavanlaiset tilat.
   Uudisrakennus tulee olemaan vähän pienempi kuin nykyinen vanha puoli, sillä seurakunta haluaa säästää kustannuksista. Näin rakennetaan tehokkaammat tilat, joissa esimerkiksi käytävätilaa on 13 neliömetriä vähemmän kuin vanhassa rakennuksessa.
   Seurakuntasali pienenee yli 20 neliöllä. Uudessa seurakuntasalissa neliöitä on 130.
   Istumapaikkoja vanhassa salissa on noin 150–160, kun uudessa on 120 paikkaa. Erilaisin tuoli- ja pöytäratkaisuin uudisrakennuksen saliin saadaan vähän enemmänkin paikkoja.
   Tarvittaessa kahvion ja seurakuntasalin voi yhdistää rullaamalla väliseinän pois.

Perhejuhlat pienempiä
kuin ennen

Kirkkoherra Liikasen mukaan hautajaiset ja erilaiset perhejuhlat ovat osallistujamäärältään pienempiä kuin ennen.
   Esimerkiksi yli sadan hengen muistotilaisuudet on Tyrnävällä laskettavissa vuosittain yhden käden sormilla. Siksi on perusteltua rakentaa edellistä pienempi seurakuntasali.
   Jos uudisrakennuksen tilat eivät riitä vaikkapa hääjuhliin, voivat juhlien järjestäjät ottaa yhteyttä vaikkapa paikallisiin rauhanyhdistyksiin tilojen vuokraamiseksi.

Korvaavia tiloja
on löydetty

Tyrnävän seurakunnassa ryhdytään poikkeusjärjestelyihin vanhan puolen purkamisen ja uudisrakentamisen ajaksi.
    Vanhalla puolella toimiville ryhmille on katsottu uudet kokoontumispaikat. Osa ryhmistä kokoontuu nykyisen uuden puolen kerhotiloissa ja osa kunnan omistamassa vanhassa pappilassa.
    Kirkkoherra Liikanen arvelee, että Temmeksen seurakuntataloa tullaan käyttämään aiempaa enemmän.     Seurakunnan kesäkotia Kolmikannan kylässä käytetään keväästä syksyyn.
    Kirkon sakastissa voisi kirkkoherran mukaan pitää vaikkapa kirkkoneuvoston kokouksia.
    Kirkkoherra Liikasen mukaan kirkkoherranvirasto palvelee seurakuntalaisia edelleen nykyisellä uudella puolella, mutta virasto siirtyy uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen diakoniatoimiston tiloihin.
    Nykyisiä vanhan puolen tiloja seurakuntalaiset voivat käyttää maaliskuun puoleen väliin saakka. Seurakunnan omia toimintoja niissä on vielä kuun loppupuolella.
PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 9/2015